ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας υπόγειος κόσμος πολυτέλειας

Το μετρό της Τασκένδης έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια τη Σοβιετικής Ένωσης, εάν ο πληθυσμός μιας πόλης υπερέβαινε ένα εκατομμύριο, θα μπορούσε να έχει το δικό της μετρό. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού ήθελαν να φωτίσουν τις ζωές των καθημερινών σοβιετικών πολιτών και είδαν το μετρό, με δεκάδες χιλιάδες ημερήσιους επιβάτες, ως μοναδική ευκαιρία να το πράξουν.

Το 1977, η Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έγινε η έβδομη πόλη της Σοβιετικής Ένωσης για να χτιστεί ένα μετρό. Οι σταθμοί είναι μοναδικά σχεδιασμένοι και διακοσμημένοι με μάρμαρο, γρανίτη, γυαλί, κεραμικά και αλάβαστρο.

Μεγάλα θέματα που γιορτάζουν την ιστορία του Ουζμπεκιστάν και της Σοβιετικής Ένωσης, αστροναύτες και καθημερινότητα των κατοίκων, απεικονίζονται περίτεχνα στους υπόγειους σταθμούς.

Καθένας έχει και το δικό του θέμα, ζωγραφισμένο με πλακάκια στους τοίχους ή τα θολωτά ταβάνια, τα οποία θυμίζουν τζαμιά, ενώ άλλοι διακοσμούνται με πολυελαίους και μάρμαρο για να δίνουν την εμφάνιση των ευρωπαϊκών αίθουσων χορού.

Όταν χτίστηκε το μετρό του Τασκένδη, η φωτογράφιση απαγορεύτηκε στους σταθμούς του λόγω του δευτερεύοντος ρόλου τους ως καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικής βόμβας.

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, ο πρώην αρχηγός του σοβιετικού κόμματος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, ανέλαβε την εξουσία και συνέχισε την πολιτική, αλλά ο διάδοχος του Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας να ανοίξει την οικονομία της χώρας και να προσελκύσει επενδυτές και τουρίστες.

Έτσι, η κυβέρνηση ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό της στρατιωτικής εγκατάστασης για το μετρό στα μέσα του 2018 και δόθηκε η δυνατότητα φωτογράφισης του, μετά από 41ετή απαγόρευση.

Πολλά από τα τρένα που εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, σχεδιάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Διαθέτουν τέσσερα βαγόνια ανά αμαξοστοιχία, τα οποία εξυπηρετούν τις πλατφόρμες μήκους 100 μέτρων σταθμών.

Από το 2013 εξακολουθούν να λειτουργούν 168 από αυτά τα διακριτικά μπλε ζωγραφισμένα τρένα εποχής της Σοβιετικής περιόδου, αλλά αργά αντικαθίστανται από νεότερα μοντέλα.

Πηγή: BBC / Photo Credit Taylor Weidman / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.