ΖΩΗ

Το «Μανχάταν της ερήμου»!

Αρχαία πόλη με ουρανοξύστες…

Photo Credit Jialiang Gao

Η πόλη Σίμπαμ (Shibam) της Υεμένης είναι γνωστή ως η πρώτη στον κόσμο που κατασκεύασε πολυκατοικίες, από τέσσερις μέχρι και οκτώ ορόφους!

Οι κατασκευή τους έχει τις ρίζες της στο 300 μ.Χ., αλλά μετά από πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές, ξαναχτίστηκε μετά το 1532. Η πόλη έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1982.

Χάρη σε ένα ενισχυμένο δακτυλιοειδές τείχος η Shibam επιβίωσε σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, παρά την επισφαλή θέση της στην έρημο, αλλά και σε περιοχή που σημειώνονται πλημμύρες.

Photo Credit Aysegul Tastaban

Στην αρχαιότητα ήταν μια σημαντική στάση στο εμπόριο μπαχαρικών και θυμιάματος, και εμφανιζόταν ιστορικά ως φάρος πλούτου στο οροπέδιο του Νότου της Αραβίας.

Η πόλη ξεκίνησε ως θύλακας για αντίπαλες οικογένειες, οι οποίες επιζητούσαν κύρος, πολιτική εξουσία και προστασία από κλέφτες Βεδουίνους.

Η έννοια της στοίβαξης κατοικιών έγινε γρήγορα αρχιτεκτονική πρόταση, και έτσι άρχισε η κατασκευή εκατοντάδων κτιρίων από τούβλα λάσπης.

Photo Credit Aiman titi

Η λύση των σπιτιών – πύργων εξάλειψε τα τρωτά σημεία από επιθέσεις εχθρών, αποτελώντας ταυτόχρονα και επίδειξη για τον πλούτο των κατοίκων.

Η πόλη περιβάλλεται από εύφορη γη, η οποία χρησιμοποιείτο για τη γεωργία, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο αστικό σύστημα για την ταυτόχρονη παραγωγή τροφίμων και οικοδομικών υλικών.

Μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών από τα γύρω εδάφη, συλλεγόταν το χώμα για την κατασκευή και τη συντήρηση πυργόσπιτων.

Photo Credit Aiman titi

Η Shibam ονομάζεται «Σικάγο της ερήμου» ή «Μανχάταν της ερήμου», καθώς «η παλιά πόλη παρουσιάζει στους ιστορικούς και στους πολεοδόμους ένα από τα πρώτα και τέλεια παραδείγματα αυστηρού σχεδιασμού που βασίζεται στην αρχή της κάθετης κατασκευής», αναφέρει η έκθεση της UNESCO.

Photo Credit Maria Gropa

Photo Credit Maria Gropa

Photo Credit Ljuba brank

Photo Credit Maria Gropa

Photo Credit Maria Gropa

Photo Credit Aiman titi

Photo Credit Raphaël Fauveau

Photo Credit Ljuba brank

Photo Credit Ljuba brank

Photo Credit Ljuba brank 

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.