FOOD

Η υγιεινότερη διατροφή κάνει καλό και στον πλανήτη!

Τι έδειξε η πρώτη παγκόσμια έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ζυγίσει τις επιπτώσεις από διάφορες τροφές τόσο για την υγεία, όσο και το για το περιβάλλον.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ευρήματα μεγάλης μελέτης αποκαλύπτουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά, έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από την άποψη της γεωργίας και της μαζικής παραγωγής τροφίμων.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης να τρώμε πιο βιώσιμα» λέει ο Ντέιβιτ Τίλμαν (David Tilman), από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Κανονικά, εάν ένα προϊόν διατροφής είναι καλό για μια πτυχή της υγείας ενός ατόμου, είναι καλύτερο και για άλλα αποτελέσματα, όπως και τα περιβαλλοντικά».

Αυτό που είναι σωστό για τους ανθρώπους δεν είναι πάντα σωστό για τον πλανήτη στο σύνολό του, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, οι ανάγκες μας ευθυγραμμίζονται.

Για να συγκρίνουν τις επιπτώσεις ορισμένων διατροφικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 15 καλά ερευνημένες ομάδες τροφίμων, όπως κοτόπουλο, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, πατάτες, κόκκινο κρέας, δημητριακά, ζαχαρούχα, ποτά και λαχανικά.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες αναλύθηκε μέσα από πέντε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πέντε επιπτώσεις στην υγεία. Όσον αφορά το γεωργικό κόστος, οι συγγραφείς επικεντρώθηκαν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση γης, τη χρήση ύδατος και τη ρύπανση.

Σχετικά με τα διατροφικά μειονεκτήματα εξέτασαν ειδικά τον διαβήτη τύπου ΙΙ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία νόσο, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και γενικότερα, τη θνησιμότητα.

Ο κίνδυνος αυτών των ασθενειών υπολογίστηκε με την προσθήκη μιας παραπάνω δόσης από κάθε είδος τροφής στη μέση ημερήσια πρόσληψη ενός ατόμου, ενώ κάθε μία από αυτές τις μερίδες αναλύθηκε έπειτα από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τις γεωργικές εισροές, τους σπόρους, τον εξοπλισμό και την καλλιεργούμενη γη.

Οι μεταφορές, η μεταποίηση, η λιανική πώληση και η προετοιμασία τροφίμων έμειναν έξω από την εξίσωση.

Κάθε τρόφιμο, το οποίο συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας είχε αξιοσημείωτα μικρότερο αντίκτυπο από το κόκκινο και το μεταποιημένο κρέας, εκτός από τα ψάρια.

Αν και τα ψάρια έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από το κόκκινο κρέας, και φαίνεται ότι έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τον κίνδυνο μιας ασθένειας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ήταν μεγαλύτερο από μια φυτική διατροφή!

Ακόμα, δεν ήταν όλα τα κρέατα αναγκαστικά κακά. Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κοτόπουλο φαίνεται να είναι καλύτερες επιλογές από το κόκκινο κρέας, όταν πρόκειται για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία.

Η ζάχαρη, από την άλλη πλευρά, ήταν μια απόκλιση. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι υγιεινά, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο σκληρά για τον πλανήτη, όσο άλλες επιλογές.

Οι ερευνητές γράφουν ότι «αν και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα σακχάρων βλάπτουν την υγεία, μπορούν να έχουν σχετικά χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Πάντως, οι ερευνητές σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι η αντικατάσταση οποιουδήποτε κρέατος με φυτικά τρόφιμα φαίνεται να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά, στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS.

Πηγή: Science Alert /  Εικόνες Pixabay /  Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.