ΝΕΑ

Οι αετοί που έστελναν πανάκριβα SMS!

Τίναξαν στον αέρα πείραμα ερευνητών…

Photo Credit I. Karyakin

Όταν μια ομάδα Ρώσων ερευνητών ξεκίνησε να παρακολουθεί τους απειλούμενους αετούς της στέπας, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που στέλνει τις θέσεις των πτηνών μέσω SMS, δεν γνώριζε τις επιπτώσεις από τη συμπεριφορά τους, αλλά και τη συνάρτηση με τις τιμές περιαγωγής.

Γνώριζαν ότι περιστασιακά θα έχαναν την επαφή με τους αετούς, όταν θα πετούσαν σε περιοχές με μικρή ή καθόλου κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Όμως, όταν τα πουλιά ξαναέμπαιναν σε περιοχές που έπιαναν τα κινητά, τότε οι συσκευές έστελναν μαζικά εκατοντάδες μηνύματα, τα οποία είχαν αποθηκευτεί στη μνήμη.

Photo Credit Nirav Bhatt

Έτσι, μαζί με τα μηνύματα έφτασαν και φουσκωμένοι λογαριασμοί, οι οποίοι χρειάστηκαν ολόκληρο τον προϋπολογισμό του πειράματος, περίπου 5.000 ευρώ, για να εξοφληθούν.

Οι ερευνητές του «Russian Raptor Research and Conservation Network» είχαν εξοπλίσει 13 αετούς στέπας με συσκευές εντοπισμού κειμένων SMS.

Τέσσερις φορές την ημέρα, οι συσκευές έστελναν τις συντεταγμένες των αετών, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούσαν να καταλάβουν πώς περνούσαν τον χρόνο τους.

Photo Credit Elena Schneider 

Ωστόσο, τα πουλιά συχνά περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου αναπαραγωγής σε περιοχές με μικρή ή καθόλου κάλυψη δικτύου, κυρίως στο Καζακστάν.

Ιδιαίτερα ένας θηλυκός αετός, που ονομάζεται Min, περνούσε μήνες εκτός εμβέλειας πριν επανεμφανιστεί στο Ιράν στέλνοντας εκατοντάδες ακριβά μηνύματα!

«Εξαφανίστηκε για πέντε μήνες και ξαφνικά εμφανίστηκε, με ένα πάρα πολύ βαρύ τηλεφωνικό λογαριασμό», είπε η Έλενα Σνάιτντερ (Elena Shnayder), μία επιστήμονας που εργάζεται στο πείραμα.

Photo Credit Nirav Bhatt

Τα μηνύματα που έστειλε ταυτόχρονα η Min κόστιζαν περίπου 77 σεντ το καθένα. Αυτή η τιμή είναι πενταπλάσια της τυπικής τιμής στο ρωσικό δίκτυο, εξανεμίζοντας τον προϋπολογισμό του πειράματος.

Ο προϋπολογισμός είχε ήδη δεχτεί… χτυπήματα από άλλους αετούς, οι οποίοι είχαν πάει σε ασιατικές χώρες με υψηλές χρεώσεις περιαγωγής.

Μάλιστα, ένας αετός με το όνομα Khaks ήταν συνέχεια έξω από τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, ενώ άλλοι έστελναν μηνύματα από ακριβά δίκτυα στο Τατζικιστάν και το Πακιστάν.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε βοήθεια μέσω του blog της για να καλύψει το κόστος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των αετών μέχρι το τέλος του 2019, αλλά και το 2020.

Μετά την έκκληση των επιστημόνων η εταιρεία του δικτύου που χρησιμοποιούν ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει αρκετές μηνιαίες χρεώσεις και τώρα θα προσφέρει ειδικές τιμές για τους αετούς.

Άλλες εταιρίες τηλεφωνίας έφτασαν να προσφέρουν δωρεάν κάρτες SIM για νέους αετούς, καθώς η ιστορία έχει γίνει viral στο Διαδίκτυο.

Ο αετός της στέπας είναι από τα απειλούμενα είδη στο πλανήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), υπάρχουν περίπου 50.000 έως 75.000 ενήλικοι αετοί, αλλά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές.

Photo Credit Nirav Bhatt

Οι περιοχές στον προτιμώμενο βιότοπο τους μετατρέπονται σε χωράφια για γεωργική χρήση, ενώ οι αυξήσεις των ανεμογεννητριών και των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν μια πρόσθετη απειλή, μαζί με τους λαθροκυνηγούς.

Ο αετός της στέπας δεν είναι το μοναδικό είδος αρπακτικού που αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Conservation, το 18% των 557 ειδών αρπακτικών στον κόσμο αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαφάνισης και το 52% έχουν μειούμενους πληθυσμούς.

Πηγές: Siberian Times και Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.