ΕΡΕΥΝΑ

Εντοπίσθηκε μυθικός «Γαλαξίας-Γέτι»!

Είναι σημάδι από την αυγή του Σύμπαντος…

Μια ανακάλυψη προερχόμενη από το απώτατο παρελθόν, έδωσε στους αστρονόμους την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά έναν τερατώδη γαλαξία από τον πρώιμο κόσμο.

Από καιρό δεν έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη αυτού του τύπου γαλαξία, αλλά τώρα, χάρη στο παρατηρητήριο ALMA, στην έρημο Ατακάμα, στη Χιλή (ένα συγκρότημα από 66 τηλεσκόπια), εντοπίσθηκε το μυστηριώδες ίχνος.

Μάλιστα, λόγω των διαστάσεων του, η ομάδα των αστρονόμων παρομοίασε τα ίχνη του γαλαξία με αυτά του μυθικού τέρατος Γέτι.

Η πηγή της ύπαρξης του γαλαξία φαίνεται να είναι ορατή σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος υπέρυθρου φωτός, το οποίο επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν μερικές από τις ιδιότητες του γαλαξία.

Δεδομένου ότι είναι αόρατος σε άλλα μήκη κύματος, σημαίνει ότι ο γαλαξίας περικλείεται σε ένα παχύ σύννεφο σκόνης. Οι αστρονόμοι τον θεωρούν πολύ μεγάλο, αφού έχει τόσα αστέρια όπως ο δικός μας.

Το φως του προέρχεται από μια εποχή, όπου το σύμπαν είχε ηλικία μόλις ένα δισεκατομμύριο χρόνια και το μέγεθός του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μάλιστα, εξελίσσεται πολύ γρήγορα, παράγοντας αστέρια 100 φορές ταχύτερα από τον δικό μας γαλαξία.

Photo Credit J. Rojas – ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτός ο γαλαξίας είναι περίπου 12,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες παρατηρούν σήμερα το φως που έδωσε πριν από 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια!

«Ήταν πολύ μυστηριώδης γιατί το φως φαινόταν να μην συνδέεται καθόλου με κανένα γνωστό γαλαξία», δήλωσε η ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Κριστίνα Γουίλιαμς (Christina Williams) από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Όταν είδα ότι αυτός ο γαλαξίας ήταν αόρατος σε οποιοδήποτε άλλο μήκος κύματος, ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη γιατί σήμαινε ότι ήταν πιθανώς πολύ μακριά και κρυμμένος από σύννεφα σκόνης».

Ο γαλαξίας θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, όσον αφορά την εξήγηση της πρώιμης εξέλιξης των γαλαξιών.

Οι παρατηρήσεις που πραγματοποίησε το ALMA επικεντρώθηκαν μόνο σε ένα μικροσκοπικό μέρος του ουρανού, περίπου το 1% της φαινομενικής περιοχής μιας πανσελήνου.

Οι ερευνητές αναμένουν τις παρατηρήσεις από το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb», το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει το 2021, και ίσως βρει πολύ περισσότερους από αυτούς τους «μυθολογικούς» γαλαξίες.

Η ανακάλυψη αναφέρεται στο περιοδικό «The Astrophysical Journal».

Βίντεο James Josephides

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.