ΖΩΗ

Τσόπστικ από ψηλά

Μια τεράστια επιχείρηση ανθεί στην Κίνα.

Photo Credit Li Fusun

Εξαιρετικές αεροφωτογραφίες απαθανατίζουν κάτι που δεν είναι γνωστό σε εμάς, τη διαδικασία κατασκευής των τσόπστικ από μπαμπού, στην Τσιάν (Ji’an), στην επαρχία Τσιανγκσί (Jiangxi).

Ο φωτογράφος Λι Φιουσούν (Li Fusun) επισκέφθηκε ένα κέντρο παραγωγής στην πόλη των 4,8 εκατομμυρίων, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Κίνα και τη θάλασσα των ραβδιών μπαμπού, που μετά από επεξεργασία μετατρέπονται σε τσόπστικ.

Σε γενικές γραμμές, οι ρίζες της παραγωγής μπαμπού-τσόπστικ στην Κίνα πηγαίνουν βαθιά. Τα ξυλάκια για φαγητό χρονολογούνται από την αρχαιότητα και υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν από τον 7ο αιώνα π.Χ..

Photo Credit Li Fusun

Σε ολόκληρη τη χώρα, τα τσόπστικ μιας χρήσης αποτελούν μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ υπάρχουν 300 εργοστάσια στην Κίνα, στα οποία απασχολούνται περίπου 100.000 εργάτες.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσόπστικ στον κόσμο και κάθε χρόνο τα κινεζικά εργοστάσια παράγουν 80 δισεκατομμύρια ζεύγη.

Η Κίνα εξήγαγε 165.000 τόνους τσόπστικ από το 2000 έως το 2006, από τους οποίους 15 δισεκατομμύρια ζεύγη πήγαν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Συγκεκριμένα, το 77 % από αυτά τα ξυλάκια πηγαίνουν στην Ιαπωνία, το 21 % στη Νότια Κορέα και το 2 % στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Photo Credit Li Fusun

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της δασικής υπηρεσίας της Κίνας, το 45% των τσόπστικ είναι κατασκευασμένα από δέντρα όπως σημύδα και ερυθρελάτη, και τα υπόλοιπα από μπαμπού.

Ως σκεύος μαγειρέματος και κατανάλωσης, το μπαμπού έχει πολλά θετικά. Επειδή δεν είναι ιδιαίτερα πορώδες και δεν απορροφά πολύ νερό, είναι λιγότερο πιθανό από άλλα ξύλα να γεμίζει με βακτήρια, και μπορεί να γίνει μεγάλη χρήση στην κουζίνα με διάφορες μορφές.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.