ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Σπάνιο βίντεο δείχνει φάλαινες να απλώνουν τα «δίχτυα» τους!

Έτσι, παγιδεύουν το θήραμά τους…

Κάμερα από drone έχει απαθανατίσει αυτό που οι επιστήμονες γνώριζαν, αλλά ελάχιστοι το έχουν δει στην πράξη. Τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάπτερες φάλαινες (Megaptera novaeangliae)… ψαρεύουν!

Όταν εντοπίζουν τα ψάρια τα οποία θέλουν να φάνε, βουτούν κάτω από αυτά και φυσώντας δημιουργούν ένα δαχτυλίδι από φυσαλίδες γύρω τους.

Αυτός ο ανερχόμενος δακτύλιος σχηματίζει στροβίλους, οι οποίοι παγιδεύουν τα ψάρια, που δεν μπορούν να βγουν έξω από τα όρια των φυσαλίδων.

Η διαδικασία είναι συναρπαστική και ίσως η μοναδική φορά που καταγράφηκε στον φακό. Οι θαλάσσιοι βιολόγοι στο πανεπιστήμιο «Hawai’i», δεν αρκέστηκαν μόνο στο drone, βάζοντας άλλες κάμερες και αισθητήρες σε φάλαινες χρησιμοποιώντας βεντούζες, ώστε να συλλέξουν πληθώρα δεδομένων από τη συναρπαστική συμπεριφορά τους.

«Το βίντεο είναι αρκετά πρωτοποριακό, παρατηρούμε πως χειραγωγούν τα θήραμά τους και προετοιμάζονται για τη σύλληψη τους, επιτρέποντας έτσι να αποκτήσουμε νέες ιδέες, τι οποίες δεν μπορούσαμε να έχουμε πριν», δήλωσε ο Lars Bejder , διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Mānoa, στη Χαβάη.

Οι μεταναστευτικές φάλαινες επισκέπτονται την Αλάσκα για να τραφούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτού επιστρέψουν στα θερμότερα νερά της Χαβάης για το χειμώνα, όπου θα αναπαραχθούν και θα μεγαλώσουν τα νεογνά τους.

Το εκπληκτικό για το ψάρεμα με φυσαλίδες, είναι ότι δεν φαίνεται τυχαίο, αλλά είναι μια συμπεριφορά, την οποία οι φάλαινες έχουν μάθει.

Ωστόσο, δεν ψαρεύουν όλες με τον ίδιο τρόπο, καθώς ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές. Σταθερή, όμως, είναι η «συνεταιριστική» πλευρά, καθώς αρκετές φάλαινες δουλεύουν μαζί για να σιγουρευτούν ότι όλες θα έχουν τροφή.

Βίντεο University of Hawai‘i News

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.