ΕΡΕΥΝΑ

Έχει βρεθεί ζωή στον Άρη;

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία.

Photo Credit NASA

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η NASA έστειλε τα δύο ρομποτικά οχήματα «Viking Landers» στον Άρη. Η αποστολή πρόσφερε απίστευτες γνώσεις για τον Κόκκινο Πλανήτη και επίσης έδωσε κάποια εκπληκτικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ένα πείραμα έδωσε την πρώτη πιθανή απόδειξη ότι είχαμε εντοπίσει ίχνη ζωής στον Άρη!

Οι αποδείξεις θεωρήθηκαν ασαφείς, αλλά ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στο πείραμα, ο Δρ Γκίλμπερτ Λέβιν (Gilbert Levin), λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι από τότε βρήκαμε εξωγήινη ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific American, το πείραμα ονομαζόταν Labeled Release (LR), και στηριζόταν σε μια απλή εφαρμογή.

Photo Credit NASA Viking image archive

Σε ένα δείγμα εδάφους του Άρη έπεφτε μια σταγόνα αραιωμένων θρεπτικών ουσιών ανακατεμένων με ένα ραδιενεργό ισότοπο άνθρακα. Εάν οι μορφές ζωής στον Άρη εξέπεμπαν διοξείδιο του άνθρακα, όπως οι άνθρωποι, τότε θα μπορούσε να ανιχνευτούν.

Και τα δύο «Viking» πραγματοποίησαν το πείραμα. Το ένα συνέλεξε δείγμα, το οποίο εκτέθηκε σε ηλιακό φως και το άλλο συνέλεξε άλλο δείγμα από έναν βράχο. Και τα δύο πειράματα ανέφεραν ανίχνευση ζωής!!!

Το πείραμα στη συνέχεια επαναλήφθηκε μετά από μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας το ίδιο δείγμα, αλλά αυτή τη φορά, δεν ανιχνεύθηκε τίποτα. Το 1976, ο Levin και η συνεργάτιδα του Δρ. Πατρίτσια Αν Στράτ (Patricia Ann Straat), θεώρησαν τα αποτελέσματα αμφιλεγόμενα.

Δεδομένου ότι το Πείραμα Μοριακής Ανάλυσης του «Viking» απέτυχε να ανιχνεύσει οργανική ύλη, η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οτιδήποτε προκάλεσε την αρχική ανίχνευση ήταν μια απλή χημική αντίδραση, η οποία ήταν σαν μίμηση της ανθρώπινης ζωής.

Photo Credit NASA Image of the Day

Τα τελευταία χρόνια οι Levin και Straat επανεξέτασαν τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη ανίχνευση της εξωγήινης ζωής, σημειώνοντας ότι αυτό και πολλά άλλα ευρήματα από τα τελευταία 43 χρόνια κάνουν τη ζωή στον Άρη μια ισχυρή δυνατότητα.

«Ποια είναι τα στοιχεία εναντίον της πιθανότητας ζωής στον Άρη; Το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αντίθετο», γράφει ο Levin.

«Επιπλέον, οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι επίγειοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στον Άρη». Επίσης, ο Levin υποστηρίζει ότι η NASA πρέπει να διεξαγάγει πάλι ένα πείραμα τύπου LR.

Photo Credit NASA Viking image archive

«Πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν πειράματα ανίχνευσης ζωής στην επόμενη αποστολή στον Άρη », προσθέτει ο Levin. Μάλιστα, έχει προτείνει μαζί με τη Straat το αρχικό πείραμα LR, με πιο εξελιγμένες δυνατότητες…

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.