ΕΡΕΥΝΑ

Μετεωρίτης μυρίζει σαν λαχανάκια Βρυξελλών!

Πού το αποδίδουν οι επιστήμονες.

Ο «Cosmic Mudball Meteorite» κατέχει σημαντικές ενδείξεις για το πώς άρχισε η ζωή στη Γη, αλλά φαίνεται σαν ένα κομμάτι λάσπης, το οποίο έχει μυρωδιές σαν πικάντικα λαχανικά και κυρίως, σαν βρασμένα λαχανάκια!

Αυτή η «κοσμική μούχλα», όπως την αποκαλούν οι αστρονόμοι, η οποία ζυγίζει περίπου δύο κιλά, ονομάστηκε Αγκούας Ζαρκάς (Aguas Zarcas) και προσγειώθηκε στην περιοχή της Κόστα Ρίκα, στις 23 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι οσμές του προέρχονται από οργανικές ενώσεις όπως τα αμινοξέα, που έχουν «ψηθεί» στον μητρικό μετεωρίτη.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, τέτοιοι μετεωρίτες ήταν πιθανόν να «έσπειραν» τη Γη με τα δομικά στοιχεία για τη ζωή.

Τώρα, οι επιστήμονες μελετούν τον… μυρωδάτο διαστημικό βράχο για ενδείξεις σχετικά με τα υλικά που διαμορφώνουν το ηλιακό μας σύστημα.

Ο Aguas Zarcas ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου μετεωρίτη, ο οποίος διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια, όταν πέρασε στη γήινη ατμόσφαιρα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 μετεωρίτες έχουν εντοπιστεί στη Γη. Από αυτούς, το 99,8% προέρχεται από αστεροειδείς. Οι υπόλοιποι είναι πετρώματα από τον Άρη και το φεγγάρι, που δημιουργήθηκαν μετά από συγκρούσεις μετεωριτών, λέει η NASA.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μετεωριτών: Αυτοί που είναι κυρίως από σίδηρο, αυτοί οι οποίοι είναι κυρίως από πετρώματα και εκείνοι που αποτελούν ένα μείγμα πέτρας και μετάλλου σε σχεδόν ίσες ποσότητες, σύμφωνα με τη NASA.

Το mudball είναι ένας τύπος πετρώδους μετεωρίτη γνωστού ως ανθρακούχος χονδρίτης. Αυτό το είδος αποτελεί μόνο το 4% όλων των μετεωριτών που φτάνουν στη Γη, δήλωσαν οι ερευνητές Φίλιπ Χεκ (Philipp Heck) και Ρόμπερτ Πρίτζκερ (Robert A. Pritzker).

Ως εκ τούτου είναι ένας ασυνήθιστα σπάνιος τύπος, επειδή στους περισσότερους «γονείς» αστεροειδείς, η έντονη θέρμανση με την πάροδο του χρόνου αλλάζει τη χημεία τους και καταστρέφει τα αμινοξέα.

Αν και πολλοί μετεωρίτες ανθρακούχων χονδριτών περιέχουν οργανικές ενώσεις, πολλοί από αυτούς μολύνονται από τα χερσαία αμινοξέα όταν προσκρούσουν στη Γη.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.