ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεχασμένες πόλεις στην Αμπχαζία

Κάποιες έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Ρόμαν Ρόμπροεκ (Roman Robroek), ο οποίος γυρίζει όλο τον κόσμο και απαθανατίζει εικόνες θλιβερής εγκατάλειψης, επισκέφτηκε μια από τις φτωχότερες και αμφιλεγόμενες χώρες της Ευρώπης.

Η Αμπχαζία είναι ένα «de facto» κράτος και μερικώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία. Το 1999 διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία, αλλά μόνο 5 χώρες στον κόσμο (Ρωσία, Συρία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Ναουρού) την αναγνωρίζουν.

Όλες οι άλλες χώρες θεωρούν ότι η Αμπχαζία των 250.000 κατοίκων, νομικά είναι  μέρος της Γεωργίας.

Όπως γράφει ο Robroek «η επίσκεψη ξεχασμένων πόλεων στην Αμπχαζία, όπως η Πολιάνα ( Polyana),  η Ακαρμάρα (Akarmara), η Γιαντούχα (Jantuha) και η Τκβαρτσέλι (Tkvarcheli), ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία».

Κατά τη διάρκεια και μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 90, πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Αρκετοί από αυτούς είναι εσωτερικού μετανάστες, στην πόλη Τσκαλτούμπο (Tskaltubo) της Γεωργίας.

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις που επισκέφτηκε ήταν η Tkvarcheli, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Γαλίντζγκα (Ghalidzga).

«Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι μέρος της γραμμής που την συνδέει με την πόλη Οτσαμτσίρε (Ochamchire), μια πόλη στην Αμπχαζία κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Είναι σαφές ότι αυτός ο σιδηροδρομικός σταθμός δεν λειτουργεί πια αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ως «στρατηγικό σημείο»».

Η κύρια παραγωγή στην περιοχή ήταν πάντα η εξόρυξη άνθρακα. «Στη δεκαετία του 1980, η Tkvarcheli είχε πληθυσμό 40.000 κατοίκων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο περίπου 5.000 άτομα και μετατρέπεται αργά σε πόλη-φάντασμα. Μεγάλα πολυκατοικίες κατοικούνται μόνο από λίγες οικογένειες».

Όπως διαπίστωσε ο Robroek, άλλες πόλεις που επισκέφτηκε είναι πολύ μικρότερες και σε μερικές δεν ζει κανένας. «Οι κάποτε πολυσύχναστες πόλεις εξόρυξης με την εκπληκτική σοβιετική αρχιτεκτονική, τώρα έχουν εγκαταλειφθεί.

»Η φύση ανακτά την περιοχή με ξεχασμένες πόλεις και κτίρια, τα οποία αποσυναρμολογούνται από τους κατοίκους για να πάρουν οποιοδήποτε υλικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.