ΕΡΕΥΝΑ

Αυτό είναι το πρώτο φυτό που μεγάλωσε στη Σελήνη

Και μάλιστα, στη σκοτεινή πλευρά της.

Photo Credit Chongqing University

Η Κίνα ξεκίνησε την αποστολή εξερεύνησης της αθέατης πλευράς του φεγγαριού με το ρομποτικό όχημα «Chang’e 4», το οποίο μεταξύ άλλων, διερευνά την ποιότητα του εδάφους στο φεγγάρι για την καλλιέργεια φυτών.

Σε συνέντευξη με το περιοδικό IEEE Spectrum, ο επικεφαλής της αποστολής για το πείραμα Xie Gengxin, εξήγησε περισσότερα για τις προκλήσεις της καλλιέργειας φυτών στο περιορισμένο περιβάλλον της Σελήνης.

«Το βάρος του ανιχνευτή «Chang’e-4″ απαιτούσε το βάρος των φυτών να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά», είπε. «Γι ‘αυτό ήταν σημαντικό να επιλέξουμε προσεκτικά τα βιολογικά δείγματα στο πείραμα».

Photo Credit  Xinhua

Η ομάδα επέλεξε πέντε είδη βιολογικών οργανισμών για να στείλει στο φεγγάρι: βαμβακοσπόρους, σπόρους γεωμήλων, σπόρους αραβίδοψης, ζυμομύκητες και κουκούτσια φρούτων.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά πέθαναν γρήγορα εκτός από τους σπόρους βαμβακιού, οι οποίοι μεγάλωναν και έβγαλαν δύο φύλλα!

Οι πρώτες εικόνες, πριν από 10 μήνες (Ιανουάριος 2019) έδειξαν ότι οι σπόροι είχαν αρχίσει να βγάζουν βλαστό, όμως μία νεότερη εικόνα μας δείχνει αναπτυγμένο το φυτό μαζί με τα φύλλα του.

Photo Credit CNSA/Chongqing University

Η ζωή του βαμβακιού, όμως, διήρκεσε μόνο για μία σεληνιακή ημέρα, η οποία ισοδυναμεί με δύο εβδομάδες εδώ στη Γη, λόγω αρκετών ατμοσφαιρικών περιορισμών.

Κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας, οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι πέφτουν δραματικά, και χωρίς εξωτερική θέρμανση, οι οργανισμοί ήταν καταδικασμένοι από το κρύο.

Αλλά για να ελέγξουν αν ο εξοπλισμός μπορεί να επιβιώσει, οι Κινέζοι επιστήμονες συνέχισαν το πείραμα για αρκετούς μήνες.

Εικόνα CNSA/CLEP

Αρχικά, η ομάδα ήθελε να συμπεριλάβει ζώα στο πείραμά τους, αλλά δεν προχώρησε λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας οξυγόνου στο φεγγάρι. Ωστόσο, η ομάδα σχεδιάζει να στείλει πιο σύνθετους οργανισμούς για μελλοντικά πειράματα στη Σελήνη.

Πηγή:  Neatorama / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.