ΕΡΕΥΝΑ

Τα μυστήρια του Εγκέλαδου

Βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ύπαρξη ζωής!

Νέες οργανικές ενώσεις βρήκαν οι αστρονόμοι στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, αναλύοντας τον όγκο των δεδομένων που έστειλε το ρομποτικό διαστημόπλοιο Κασίνι (Cassini).

Τα ευρήματα θεωρούνται συγκλονιστικά από τους επιστήμονες, καθώς τα νέα μόρια που εντοπίσθηκαν, περιλαμβάνουν οργανικές ενώσεις, οι οποίες έχουν οξυγόνο, άζωτο και άνθρακα.

Το 2017, αποκαλύφθηκε ότι ο διαστημικός ανιχνευτής Cassini ανίχνευσε οργανικά μόρια μέσα από τέσσερις ρωγμές στον πάγο κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού.

Τα όργανα του Cassini κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 98% του υλικού που ξεπηδούσε στην επιφάνεια ήταν νερό και πάγος, ενώ το 1% ήταν υδρογόνο. Το υπόλοιπο αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και αμμωνία.

Ο αστροφυσικός Νοζέρ Κάουζα (Nozair Khawaja) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και η ομάδα του, αναλύουν τα δεδομένα που συνέλεξε το σκάφος. Αυτό που βρήκαν είναι η ένδειξη οργανικών ενώσεων, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα αμινοξέα στη Γη.

Τα αμινοξέα είναι μεταξύ των κρίσιμων δομικών στοιχείων της ζωής, όπως την ξέρουμε. Στην ανάλυση τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Εγκέλαδος έχει έναν υπόγειο ωκεανό κάτω από το κέλυφος πάγου της επιφάνειας.

Τα ευρήματα εγείρουν το ενδεχόμενο ότι η ζωή υπάρχει ή θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον, στον Εγκέλαδο. «Αν οι συνθήκες είναι σωστές, αυτά τα μόρια που προέρχονται από τον βαθύ ωκεανό του Εγκέλαδου θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι αντίδρασης όπως βλέπουμε εδώ στη Γη», δήλωσε ο Khawaja.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν χρειάζονται αμινοξέα για τη ζωή πέρα ​​από τη Γη, αλλά η εύρεση των μορίων που σχηματίζουν αμινοξέα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ», πρόσθεσε.

«Εδώ βρίσκουμε μικρότερα και διαλυτά οργανικά δομικά στοιχεία – δυνητικούς πρόδρομους για τα αμινοξέα και άλλα συστατικά που απαιτούνται για τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο αστροφυσικός Τζον Χίλιερ (Jon Hillier).

Αν και το διαστημόπλοιο Cassini τερμάτισε την αποστολή του με μια ελεγχόμενη συντριβή στον Κρόνο το 2017, ο όγκος των δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 13 ετών ερευνών, εξακολουθεί να αναλύεται.

Πάντως, η NASA δεν έχει σχέδια για να επιστρέψει στον Εγκέλαδο. Αντ’ αυτού, ο διαστημικός οργανισμός χρηματοδοτεί αποστολή στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα.

Στην επιφάνεια του  εντοπίσθηκαν από το Cassini τεράστιες λίμνες , οι οποίες πιθανότατα προκλήθηκαν από εκρήξεις αζώτου και θα διενεργηθούν έρευνες, αναζητώντας δομικά στοιχεία ζωής.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.