ΕΡΕΥΝΑ

Κρέας «καλλιεργήθηκε» στο Διάστημα

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Το εργαστηριακό κρέας δημιουργήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά δεν χρειάστηκε σφαγή ζώου. Ήταν ένα πείραμα που έκαναν οι αστροναύτες για την ισραηλινή εταιρεία τροφίμων «Aleph Farms».

Η εταιρεία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια μπριζολών βοοειδών ή στην καλλιέργεια σε εργαστήριο ενός ολόκληρου τεμαχίου βρώσιμου κρέατος από δύο ζεύγη κυττάρων.

Στον Διαστημικό Σταθμό, το πείραμα περιλάμβανε την ανάπτυξη ενός κομματιού κρέατος, μιμούμενο τη διαδικασία αναγέννησης των φυσικών μυϊκών ιστών μιας αγελάδας.

Η «Aleph Farms» συνεργάστηκε με τη ρωσική εταιρεία «3D Bioprinting Solutions», και δύο εταιρίες τροφίμων με έδρα τις ΗΠΑ, για να δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο στο Διάστημα

Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Σκριπότσκα (Oleg Skripochka) διεξήγαγε το πείραμα «καλλιεργούμενη μπριζόλα βοείου κρέατος» στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Η βιοπαραγωγή είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα βιοϋλικά, όπως και τα ζωικά κύτταρα, αναμιγνύονται με αυξητικούς παράγοντες και εκτυπώνονται σε μια στρωματοποιημένη δομή. Σε αυτή την περίπτωση, η προκύπτουσα δομή ήταν ένα κομμάτι μυϊκού ιστού.

Αλλά, αν και η «3D βιοεκτύπωση» έχει χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί στη Γη για πράγματα όπως η παραγωγή ιστού χόνδρου, λειτουργεί λίγο διαφορετικά στο Διάστημα.

«Η ωρίμανση των οργάνων και των ιστών σε μηδενική βαρύτητα προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στις συνθήκες της βαρύτητας της Γης» δήλωσε ο Yoav Reisler, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων στην «Aleph Farms».

Και πρόσθεσε, ότι «ο ιστός εκτυπώνεται από όλες τις πλευρές ταυτοχρόνως, σαν να δημιουργείται μια χιονοστιβάδα, ενώ οι περισσότεροι βιοεκτυπωτικοί δίσκοι το δημιουργούν στρώμα με στρώμα. Η εκτύπωση με μηδενική βαρύτητα επιτρέπει στον ιστό να δημιουργείται μόνο με κυτταρικό υλικό, χωρίς καμία ενδιάμεση στήριξη».

Η συλλογιστική πίσω από τις προσπάθειες της «Aleph Farm» για την παραγωγή «κρέατος ελευθέρας σφαγής στο Διάστημα», όπως το περιγράφει η εταιρεία, οφείλεται στην κλιματική κρίση.

«Ο πλανήτης μας φλέγεται σήμερα, και δεν έχουμε άλλον. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει ο ίδιος μπλε πλανήτης που γνωρίζουμε στις επόμενες γενιές μας», διευκρίνισε ο Reisler.

«Στο Διάστημα, δεν διαθέτουμε 10.000 ή 15.000 λίτρα νερού για να παράγουμε ένα κιλό βοδινού κρέατος», εξήγησε ο Didier Toubia, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Aleph Farms».

«Αυτό το κοινό πείραμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη του οράματος μας για εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τις επόμενες γενιές, διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους μας».

Η εταιρεία επιδιώκει να στηριχτεί στην επιτυχία αυτού του πειράματος και μέσα σε λίγα χρόνια, να κάνει καλλιεργούμενες μπριζόλες βοείου κρέατος διαθέσιμες στη Γη μέσω «βιοκαλλιεργειών» επισήμανε ο Reisler.

Βίντεο Aleph Farms

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.