ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αρουραίοι παίζουν κρυφτό!

Και το απολαμβάνουν…

Photo Credit Humboldt-Universität Berlin

Το κρυφτό είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά παιχνίδια, καθώς εκτός από τη διασκέδαση είναι χρήσιμο για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, αφού απαιτούνται γνωστικές λειτουργίες και στρατηγική.

Αυτό σκέφτηκαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ (Humboldt) στο Βερολίνο, και αποφάσισαν να διδάξουν αρουραίους πώς να παίζουν κρυφτό, για να δουν πώς θα αντιδράσει ο εγκέφαλός τους.

Photo Credit Sue

Ο νευρολόγος Μίκαελ Μπρεχτ (Michael Brecht) πήρε την ιδέα από μερικά βίντεο στο YouTube, όπου αρουραίοι έπαιζαν με τους ιδιοκτήτες τους διάφορα παιχνίδια, ανάμεσα στα οποία και το κρυφτό.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι απολαμβάνουν το κυνηγητό, αλλά το κρυφτό είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι, καθώς έχει συγκεκριμένους κανόνες και ρόλους.

Photo Credit Tambako The Jaguar 

Ο Brecht, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, δημιούργησε μια κλειστή… παιδική χαρά 30 τετραγωνικών μέτρων με μικρά καταφύγια, από διαφανή και αδιαφανή κουτιά. Αυτά χρησίμευαν ως κρησφύγετα για τους αρουραίους.

Υπήρχαν επίσης μερικά κρησφύγετα για τη μάνατζερ του πειράματος, την Ανίκα Στέφανι Ρέινχολντ (Annika Stefanie Reinhold), καθώς εκείνη ανέλαβε να διδάξει τους αρουραίους πώς παίζεται το κρυφτό.

Photo Credit Marco Nedermeijer

Για αυτό το πείραμα επιλέχθηκαν έξι αρουραίοι. Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα αρουραίο να τοποθετείται σε ένα κουτί. Μόλις κρύφτηκε η Reinhold, το κιβώτιο άνοιξε με τηλεκοντρόλ και ο αρουραίος βγήκε έξω για να την αναζητήσει.

Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους. Εντυπωσιακό είναι ότι τα ποντίκια που την έβρισκαν δεν είχαν κάποια λιχουδιά για επιβράβευση, παρά μόνο ένα χάιδεμα στο λαιμό.

Photo Credit Mike 

Αλλά η απουσία λιχουδιάς δεν τα εμπόδιζε να απολαμβάνουν το παιχνίδι, γιατί άλλαζαν αμέσως ρόλους τρέχοντας να κρυφτούν και περίμεναν από τη Reinhold να τα βρει!

Στις δύο εβδομάδες αυτού του πειράματος, πέντε από τους έξι αρουραίους ήξεραν πώς να παίξουν κρυφτό και να ανταποκριθούν και στους δύο ρόλους. Ακολούθησαν τους κανόνες ενός αρουραίου που αναζητούσε τον κρυμμένο και το αντίθετο.

Photo Credit David Ascher

Μάλιστα, όπως είπε ο Brecht, οι αρουραίοι διασκέδαζαν με το παιχνίδι και πηδούσαν από τη χαρά τους, κάτι που κάνουν πολλά θηλαστικά όταν είναι ευτυχισμένα…

Το πείραμα δείχνει πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι η συμπεριφορά των αρουραίων, καθώς οι ερευνητές κατέγραψαν τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες επεξεργάζονται τις πληροφορίες και τους κανόνες μάθησης.

Photo Credit Tambako The Jaguar 

Στοιχεία τα οποία μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα σε μελλοντικές μελέτες, τόσο για ζώα, όσο και για ανθρώπους.

Πηγή: Bored Panda / Εκτός από την πρώτη εικόνα, οι άλλες δεν προέρχονται από το πείραμα / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.