ΕΡΕΥΝΑ

Υγρό σταματά τις πυρκαγιές μόλις ξεκινήσουν!

Επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών.

Η καταπολέμηση των πυρκαγιών εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον μια προσπάθεια, αφού πρώτα οι φωτιές έχουν ξεσπάσει και επεκταθεί.

Αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν δημιουργήσει ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ, το οποίο μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολο της έναρξη μιας πυρκαγιάς και την εξάπλωσή της.

Μέχρι τώρα, η μάχη κατά της φωτιάς δίνεται με νερό ή επιβραδυντικό υγρό. Ωστόσο, και τα δύο μέσα είναι βραχύβια και χρειάζονται συνεχή προσπάθεια από τους πυροσβέστες.

Επίσης, συχνά, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους καθώς το νερό που παγιδεύεται στο εσωτερικό μια πυρκαγιάς εξατμίζεται από τη θερμότητα, ενώ ορισμένα επιβραδυντικά μπορεί να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες.

Όπως αναλύεται σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές του «Stanford School of Engineering» και του «Stanford Woods Institute for the Environment» έχουν αναπτύξει νέα συνταγή αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Πρόκειται για ένα υγρό που έχει βάση την κυτταρίνη, το οποίο μπορεί να απλωθεί στη βλάστηση, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων και των αγροτικών περιοχών, εμποδίζοντας τη φωτιά να εξαπλωθεί.

Το νέο επιβραδυντικό πυρόσβεσης, κατασκευασμένο από μη τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται ήδη σε τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά, μπορεί να προστατεύει από πυρκαγιά επί μήνες, πριν τελικά εξασθενήσει.

Είναι επίσης συμβατό με τον τυποποιημένο εξοπλισμό γεωργικού ψεκασμού, ώστε η υπάρχουσα υποδομή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάπλωση του σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 90.000 λίτρα του νέου επιβραδυντικού υγρού είναι εξίσου αποτελεσματικά με 4,5 εκατομμύρια λίτρα της παραδοσιακής συνταγής επιβράδυνσης.

Οι επιστήμονες έχουν συνεργαστεί με το Τμήμα Δασοπονίας και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας για να δοκιμάσουν το ζελέ σε φυτά, συμπεριλαμβανομένου του γρασιδιού και θάμνων, που θεωρούνται «προσανάμματα» για πυρκαγιές.

Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, ο κίνδυνος μεγάλων δασικών πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το κόστος της μάχης θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ότι σήμερα.

Οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μετά από ένα εκατοστό βροχόπτωσης, το υγρό παρέμενε αποτελεσματικό στον περιορισμό της εξάπλωσης της φωτιάς.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πρόσθετες δοκιμές προτού κάποια κράτη αποφασίσουν να καλύψουν ολόκληρα δάση με αυτό το υλικό.

Θα πρέπει να εξετασθούν τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς ο επιβραδυντής ίσως απορροφάται από το έδαφος και βρεθεί στα υπόγεια ύδατα ή το ποια επίδραση θα έχει μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον.

Βίντεο Stanford Woods Institute for the Environment

Πηγή: Earther / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.