ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων με σκι και αναρρίχηση!

Εκπληκτικό έργο στην Κοπεγχάγη.

Και τι δεν είναι το «Copenhill», λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Δανίας. Είναι εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και μετατροπή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, έχει πίστα για σκι, τοίχο για αναρρίχηση, καφετέριες και πάρκο για περιπάτους!

Το έργο σχεδιάστηκε από τις αρχιτεκτονικές εταιρείες BIG και SLA, με στόχο να γίνει και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει και ένα αστικό κέντρο αναψυχής.

Λόγω της τοποθεσίας της στη βιομηχανική προκυμαία της πόλης, όπου οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει ο χώρος για εξτρίμ σπορ, ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής προσθέτει σκι, πεζοπορία και αναρρίχηση, στην αυξανόμενη λίστα των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Ευθυγραμμιζόμενο με την επιδίωξη της Κοπεγχάγης να καταστεί η πρώτη ουδέτερη πόλη σε άνθρακα μέχρι το 2025, το σχέδιο ενσωματώνει την ιδέα του ιδρυτή της BIG, Bjarke Ingels, για «ηδονιστική βιωσιμότητα», μια αντίληψη ότι μια βιώσιμη πόλη δεν είναι μόνο καλύτερη για το περιβάλλον, είναι επίσης πιο ευχάριστη για τη ζωή των πολιτών της.

«Οι εσωτερικοί όγκοι του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής καθορίζονται από την ακριβή τοποθέτηση και οργάνωση των μηχανημάτων του σε ύψος, δημιουργώντας μια αποτελεσματική, κεκλιμένη στέγη κατάλληλη για μια πίστα σκι 9.000 τετραγωνικών μέτρων» εξηγεί η BIG.

Στην κορυφή, οι ειδικοί μπορούν να γλιστρήσουν κάτω από την τεχνητή πίστα, η οποία έχει το ίδιο μήκος με μια ολυμπιακών διαστάσεων, να δοκιμάσουν το freestyle πάρκο ή το χρονομετρημένο σλάλομ, ενώ οι αρχάριοι και τα παιδιά μπορούν να ασκούνται στις χαμηλότερες πλαγιές.

Οι σκιέρ ανεβαίνουν στο πάρκο από τους ανελκυστήρες που έχουν τοποθετηθεί, ενώ όσοι δεν θέλουν να κάνουν σκι, μπορούν να σταματήσουν σε άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν στο κτίριο, όπως ένα μπαρ ή να ακολουθήσουν τα μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας.

«Το φυσικό πάρκο στη στέγης της Copenhill και το μονοπάτι πεζοπορίας περιλαμβάνουν 7.000 θάμνους, 300 πεύκα και ιτιές, που βρίσκονται στην κορυφή του καθαρότερου εργοστασίου παραγωγής αποβλήτων στον κόσμο», λέει ο Rasmus Astrup της SLA.

«Ενεργεί επίσης ως ένα γενναιόδωρο «πράσινο δώρο», το οποίο θα ριζώσει εκ βάθρων την παρακείμενη βιομηχανική περιοχή. Το Copenhill γίνεται το σπίτι για πουλιά, μέλισσες, πεταλούδες και λουλούδια, δημιουργώντας μια ζωντανή πράσινη όαση, σχηματίζοντας ένα εντελώς νέο αστικό οικοσύστημα για την πόλη της Κοπεγχάγης».

Εκτός από τα μηχανήματα που απαιτούνται για την μετατροπή 440.000 τόνων αποβλήτων ετησίως σε καθαρή ενέργεια για 150.000 κατοικίες, το κτίριο φιλοξενεί επίσης δέκα ορόφους διοικητικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπαιδευτικού κέντρου για ακαδημαϊκές εκδρομές, εργαστήρια και συνέδρια αειφορίας.

«Παράλληλα, το εργοστάσιο παρέχει τις καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις με σχεδόν καθόλου εκπομπές, επιτρέποντάς μας να έχουμε γείτονες μόνο 200 μέτρα μακριά και να βρίσκεται λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την κατοικία της βασίλισσας», λένε οι αρμόδιοι.

Η πρόσοψη του κτιρίου περιλαμβάνει τούβλα από αλουμίνιο, με ενσωματωμένο τζάμι τοποθετημένο έτσι ώστε να επιτρέπει το φως της ημέρας.

Η μεγαλύτερη κάθετη πρόσοψη διαθέτει έναν τοίχο αναρρίχησης ύψους 85 μέτρων, η οποία προσφέρει θέα στο εσωτερικό του εργοστασίου. Τέλος, στο κάτω μέρος της πλαγιάς του σκι, ένα μπαρ, το οποίο επιτρέπει στους ντόπιους και τους επισκέπτες να χαλαρώσουν μετά από μια μέρα στην πλαγιά.

Το έργο ξεκίνησε το 2011 και ήταν η μοναδική μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρωτοβουλία στη Δανία. Ο προϋπολογισμός του ήταν 3,5 δισεκατομμυρίων δανικές κορώνες, (περίπου 500.000 ευρώ).

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.