ΕΡΕΥΝΑ

Τα φυτά «φωνάζουν» σε περίπτωση κινδύνου!

Εκπληκτικά ευρήματα πειραμάτων…

Οι βοτανολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι τα φυτά απελευθέρωναν δύσοσμες χημικές ενώσεις, στα σημεία που είχαν κοπεί. Αλλά δεν γνώριζαν γιατί γινόταν αυτό.

Τώρα, οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ένα «σήμα», μια «κραυγή» των φυτών προς τους… γείτονες τους, ότι επίκειται απειλή!

Αυτή η νέα μελέτη, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, διαπίστωσε ακόμη ότι οι χημικές ενώσεις που απελευθερώνονται, είναι σχεδόν ίδιες σε όλα φυτά με ιστορικό επίθεσης.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι τα φυτά εξελίσσουν μια παγκόσμια «γλώσσα» σε περιοχές όπου βρίσκονται υπό πίεση θήρευσης, η οποία τους επιτρέπει να προειδοποιήσουν καλύτερα τα άλλα για κινδύνους.

«Συγκεντρώνουν την ίδια γλώσσα ή τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια, για να μοιράζονται τις πληροφορίες ελεύθερα», δήλωσε ο βοτανολόγος Αντρέ Κέσλερ (André Kessler). «Η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο στενά σχετίζεται το φυτό με τον γείτονά του», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τα πειράματά τους στο φυσικό περιβάλλον των φυτών, ένα χωράφι, χρησιμοποιώντας ομάδες από λουλούδια σε γλάστρες και φυτοφάγα σκαθάρια.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, όταν τα φυτά είχαν φαγωθεί από τα έντομα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φυτά που είχαν υποστεί βλάβες είχαν εκπέμψει χημικές ενώσεις ως αποτέλεσμα προετοιμασίας για την άμυνα τους αλλά και ενημέρωσης.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι πώς τα φυτά δέκτες παίρνουν το μήνυμα, αλλά πιστεύουν ότι τα εκπεμπόμενα χημικά σήματα μπορεί να αλληλεπιδρούν, με κάποιο τρόπο, με τις κυτταρικές μεμβράνες.

«Αυτό που βλέπουμε πολύ συχνά όταν τα φυτά προσβάλλονται από παθογόνους παράγοντες ή φυτοφάγα έντομα, μεταβάλλουν το μεταβολισμό τους», δήλωσε ο Kessler.

«Αλλά δεν είναι μια τυχαία αλλαγή – στην πραγματικότητα, αυτές οι χημικές και μεταβολικές αλλαγές βοηθούν επίσης να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους. Είναι πολύ παρόμοιο με το ανοσοποιητικό μας σύστημα: αν και τα φυτά δεν έχουν αντισώματα όπως εμείς, αλλά μπορούν να πολεμήσουν με εκπεμπόμενες οσμές».

Ενδιαφέρον όμως είναι ότι η κίνηση προς μια κοινή γλώσσα «άμεσου κινδύνου» φαίνεται να δείχνει ότι τα φυτά είναι πρόθυμα να μοιράζονται πληροφορίες μόνο όταν η απειλή μπορεί να μετριαστεί με την κατανομή του βάρους.

Σε περιοχές όπου τα πράγματα είναι όλα ωραία, η χημική γλώσσα που χρησιμοποιούν για την πρόκληση αντίστασης σε απειλές κατανοείται μόνο από τους πλησιέστερους… συγγενείς τους.

«Κωδικοποιούμε τη γλώσσα μας αν θέλουμε να την κρατήσουμε ιδιωτική και αυτό ακριβώς συμβαίνει, αλλά σε χημικό επίπεδο», δήλωσε ο Kessler. «Αυτή η αναλογία είναι εντυπωσιακή και όχι αυτό που περιμέναμε».

Αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα. Η καταγραφή των επικίνδυνων χημικών ουσιών συγκεκριμένων ειδών και η δράση τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενώσεων για να διατηρηθούν τα έντομα, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο για τη βιολογική γεωργία και τη μείωση της χρήσης επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.