ΖΩΗ

Κυνηγοί αυγών σε χωράφια!

Σκάβουν, για να βρουν πού τα έθαψαν οι μεγαποδίδες…

Photo Credit SIBC

Ένα παράξενο σκηνικό διαδραματίζεται σε νησιά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου ζουν οι μεγαποδίδες. Πρόκειται για πουλιά με μέγεθος κοτόπουλου, βαρύ σώμα, μικρά στρογγυλά φτερά και μεγάλα, ισχυρά, πόδια.

Τα περισσότερα πουλιά επωάζουν τα αυγά τους με τη θερμότητα του σώματος, αλλά όχι και αυτό το πουλί με το ελληνικό όνομα. Οι μεγαποδίδες θάβουν τα αυγά τους στο έδαφος και επωάζονται από φυσικές πηγές θερμότητας.

Τα βάζουν σε βράχια που έχουν διαβρωθεί από παραθαλάσσιες ή γεωθερμικά ενεργοποιημένες περιοχές ή μπορεί να χτίζουν μεγάλες φωλιές, τις οποίες γεμίζουν με οργανική ύλη όπως φύλλα, για να υπάρξει υψηλή θερμοκρασία κατά την αποσύνθεση τους.

Photo Credit Riza Marlon

Υπεύθυνο για το σημείο που θα μπουν τα αυγά είναι το αρσενικό πουλί, ενώ το θηλυκό φεύγει μόλις γεννήσει και τα κρύψει… Επίσης, παραμένει για την προσθήκη ή την αφαίρεση απορριμμάτων που καλύπτουν τα αυγά, αλλά και για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία!

Οι νεοσσοί είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένοι. Βγαίνουν από τα αυγό τους με μεγάλα φτερά και μπορούν αμέσως να πετάξουν. Μάλιστα, μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση τους αρχίζουν να ψάχνουν για το φαγητό τους.

Οι μεγαποδίδες δεν φροντίζουν τα παιδιά τους και δεν τα ταΐζουν. Αυτό είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο μεταξύ των πτηνών.

Photo Credit SIBC

Υπάρχουν 22 είδη στην οικογένεια των μεγαποδίδων, τα οποία κατανέμονται στα νησιά της Ινδονησίας, της Αυστραλίας, της Νέας Γουινέας, της Πολυνησίας και των νησιών Ανταμάν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης.

Τα αυγά τους είναι μια εξαιρετική λιχουδιά για τους κατοίκους αυτών των νησιών. Είναι περίπου 50% μεγαλύτερα από τα αυγά της κότας, έχουν ένα λεπτό κέλυφος και μεγάλο κρόκο.

Σε νησιά όπως το Ματούπι στην Παπούα Νέα Γουινέα, το Σάβο και το Σίμπο, στις Νήσους Σολομώντος, τα αυγά των μεγαποδίδων αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των κατοίκων, αλλά και πηγή εισοδήματος.

Photo Credit SIBC

Στο Σάβο του Νότιου Ειρηνικού, υπάρχουν μεγάλα «χωράφια αυγών», όπου οι μεγαποδίδες θάβουν τα αυγά τους, μερικές φορές μέχρι σε ένα ή ενάμισι μέτρο βάθος!

Το νησί είναι ηφαιστειογενές και υπάρχουν πολλές ιαματικές πηγές και ζεστές λάσπες. Έτσι, το έδαφος έχει φυσική ζέστη.

Τα πουλιά κατεβαίνουν στα «χωράφια» την αυγή ή τη νύχτα για να θάψουν τα αυγά. Το πρωί οι χωρικοί πηγαίνουν στα χωράφια και αρχίζουν να σκάβουν για τα αυγά, αρχικά, με ένα κομμάτι ξύλο.

Αλλά μόλις έχουν κάνει μια τρύπα περίπου μισό μέτρο βαθιά, συνεχίζουν το σκάψιμο με τα χέρια, έτσι ώστε να μην σπάσουν τυχαία τα αυγά.

Photo Credit SIBC

Υπήρξε μια εποχή που το Σάβο είχε μια φαινομενικά ανεξάντλητη προσφορά αυγών. Αλλά η υπερβολική συγκομιδή έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των πουλιών στο νησί και την προμήθεια αυγών.

Πολλές αποικίες μεγαποδίδων έχουν εξαφανιστεί εντελώς σε μια σειρά νησιών όπως τα Φίτζι, η Τόνγκα και η Νέα Καληδονία.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.