ΕΡΕΥΝΑ

Οι εξωγήινοι μας παρακολουθούν από κοντινό δορυφόρο!

Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη…

Ονομάζονται «λάρκερς» (lurkers) και ίσως μας έχουν μελετήσει κρυφά εδώ και  εκατομμύρια χρόνια…

Αυτή είναι η τολμηρή εκτίμηση του Αμερικανού αστροφυσικού Τζέιμς Μπένφορντ (James Bennford), η οποία περιλαμβάνεται σε μια νέα επιστημονική εργασία του.

Αλλά παρόλο που οι ιδέες του Bennford ακούγονται ριζοσπαστικές, αντλούν στοιχεία από μια μακρά ιστορία εικασιών από την κοινότητα SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).

Το 1960, ο ραδιοφυσικός Ρόναλντ Μπράσγουέλ (Ronald Bracewell) έριξε για πρώτη φορά την ιδέα ότι «ανώτερες γαλαξιακές κοινότητες» θα μπορούσαν να διασκορπίσουν αυτόνομους διαστρωματικούς ανιχνευτές ως «υποθετικούς αισθητήρες» σε όλο το Διάστημα, προκειμένου να παρατηρήσουν, να παρακολουθήσουν και ίσως ακόμη και να επικοινωνήσουν με άλλες μορφές ζωής…

Αυτή η άποψη του Bracewell αγκαλιάστηκε από την επιστημονική φαντασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον απόκοσμο μονόλιθο στην ταινία «2001 Οδύσσεια του Διαστήματος», του Στάνλει Κιούμπρικ.

«Ένας ανιχνευτής, ο οποίος βρίσκεται κοντά, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια συνομιλία σε πραγματικό χρόνο με τους ανθρώπους της Γης, καθώς ο πολιτισμός μας ανέπτυξε την τεχνολογία για να τον βρει», εξηγεί ο Benford στη νέα του δημοσίευση.

Μάλιστα, πρότεινε και τον ιδανικό τόπο, όπου οι «lurkers» θα μπορούσαν να είναι παρόντες στο ηλιακό μας σύστημα, κρυμμένοι για να μας παρατηρούν σε μια συνεχή και προσεκτική σιωπή.

Στη μελέτη του ο φυσικός λέει ότι πιθανόν να είναι κρυμμένοι σε μια κατηγορία μετεωριτών κοντά στη Γη, οι οποίοι ονομάζονται «συντροχιακά αντικείμενα».

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αυτοί οι οιονεί δορυφόροι της Γης εκτελούν τροχιακούς κύκλους γύρω από τον Ήλιο, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με το τροχιακό σχέδιο του πλανήτη μας και το κάνουν πολύ κοντά, καθώς είναι βαρυτικά δεσμευμένοι με τη Γη.

Μόνο ένας μικρός αριθμός τέτοιων αντικειμένων έχει βρεθεί ποτέ από τους αστρονόμους. Ο πιο γνωστός και κοντινός μας είναι ο «2016 HO3», ένας μικρός αστεροειδής που περιγράφεται από τη NASA ως «σταθερός σύντροφος της Γης».

«Στην πραγματικότητα, αυτός ο μικρός αστεροειδής παγιδεύεται σε ένα μικρό χορό με τη Γη», λένε οι αστρονόμοι…

«Αλλά τα περιφερειακά αντικείμενα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ περισσότερα από τους χορευτικούς συνεργάτες της Γης», λέει ο Benford.

Λόγω της συνεχούς τροχιάς και εγγύτητας, αυτά τα κοντινά διαστημικά πετρώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα βέλτιστο πλεονέκτημα για «ρομποτικούς ανιχνευτές», οι οποίοι επιδιώκουν να κρατήσουν τα μάτια τους επάνω μας.

«Αυτά τα αντικείμενα παρέχουν έναν ιδανικό τόπο για να παρακολουθούν τον κόσμο μας από ένα ασφαλές φυσικό σημείο», εξηγεί ο αστροφυσικός.

«Πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν προς την παρατήρησή τους, τόσο μέσω του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με πλανητικό ραντάρ, καθώς και με ανιχνευτές», γράφει ο Benford.

Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για να ξεκινήσει μια φιλόδοξη 10ετή αποστολή, η οποία θα περιλαμβάνει την επίσκεψη και τη συλλογή δειγμάτων από τον «2016 HO3», ώστε να δούμε από κοντά εάν υπάρχουν εξωγήινοι…

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Astronomical Journal».

Πηγή: Science Alert / Εικόνες NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.