ΕΡΕΥΝΑ

Και τα ψάρια πονάνε!

Αισθάνονται τον πόνο, όπως οι άνθρωποι…

Τα πάνω κάτω φέρνει μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Philosophical Transactions of the Royal Society B, και διαλύει τον μύθο ότι τα ψάρια δεν πονάνε.

Η ερευνήτρια Λιν Σέντον (Lynne Sneddon) του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, επισημαίνει ότι οι κάτοικοι των θαλασσών μας αισθάνονται τον πόνο σαν και εμάς, ενώ έχουν παρόμοιες αντιδράσεις.

Τα χρυσόψαρα, πάνω στα οποία στηρίχτηκε η μελέτη, όταν πονούν πηγαίνουν σε μια γωνιά του ενυδρείου τους, αποφεύγοντας για τρεις ημέρες το σημείο που τους προκάλεσε πόνο, το οποίο στην περίπτωση του πειράματος, ήταν μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση.

Παράλληλα, η υπερβολική ζέστη έχει αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά των χρυσόψαρων, τα οποία ανακουφίζονται με ειδικά φάρμακα.

Μάλιστα, ορισμένα είδη ψαριών έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μετά από μια οδυνηρή εμπειρία. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν λιγότερο δραστήρια, να σταματήσουν τη σίτιση ή ακόμα και να τρίψουν την πληγείσα περιοχή σε κάποιο σημείο του ενυδρείου, όπως θα κάναμε και εμείς αν είχαμε χτυπήσει το δάχτυλο μας.

Αυτές οι αντιδράσεις στον πόνο  έχουν επιπτώσεις στα ψάρια, καθώς καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα και ενέργεια, προσπαθώντας να τον μετριάσουν.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μετά από οδυνηρές εμπειρίες σταματούν όταν χορηγούνται παυσίπονα, δείχνοντας ότι ο πόνος είναι η αιτία τυχόν ιδιαίτερων συμπεριφορών.

Η Sneddon σημειώνει ότι ενώ τα ψάρια και τα θηλαστικά μοιράζονται ομοιότητες όταν πρόκειται για πόνο, τα ψάρια ζουν σε διαφορετικό περιβάλλον από τα χερσαία θηλαστικά και ως εκ τούτου εκτίθενται σε διαφορετικούς κινδύνους που προκαλούν πόνο.

Για παράδειγμα, στο έδαφος η βαρύτητα ενέχει τον κίνδυνο να πέσουμε και να τραυματιστούμε. Αλλά τα ψάρια μέσα στη θάλασσα αντιμετωπίζουν διαφορετικές πηγές πόνου, οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί.

Αυτή η μελέτη της συμπεριφοράς των ψαριών μας δείχνει και άλλα πράγματα. Ότι, για παράδειγμα, η μνήμη του χρυσόψαρου δεν διαρκεί τρία δευτερόλεπτα, αλλά περίπου πέντε μήνες!

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.