ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Και οι γάτες «δένονται» με τους ιδιοκτήτες τους

Έχουν παρόμοιο στυλ «προσκόλλησης» με τους σκύλους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί σχετικά με τις γάτες είναι ότι λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν θέλουν πολλά-πολλά με τα αφεντικά τους. Ωστόσο, μια έρευνα ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι, όπως τα παιδιά και τα σκυλιά, οι γάτες σχηματίζουν συναισθηματικές προσκολλήσεις με τους ανθρώπους που τις φροντίζουν, συμπεριλαμβανομένης και της «ασφαλούς προσκόλλησης» – μια κατάσταση, όπου η παρουσία του ανθρώπου τις βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς και ήρεμες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology» από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ, περιελάμβανε μια απλή άσκηση με τους ιδιοκτήτες και τα γατάκια τους.

Κάθε ιδιοκτήτης πέρασε δύο λεπτά με το γατάκι του, στη συνέχεια έφυγε από το δωμάτιο για δύο λεπτά, και έπειτα επέστρεψε για μια δεύτερη συνάντηση άλλων δύο λεπτών. Η συμπεριφορά των 70 γατών παρακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 64% των ζώων εμφάνιζε λιγότερη πίεση κατά την επανένωση με τον ιδιοκτήτη τους, παρά κατά τη διάρκεια του αποχωρισμού.

Οι συγγραφείς λένε ότι το υπόλοιπο 36% των γατών έδειξε σημάδια «ανασφαλούς προσκόλλησης» – που παρέμεναν και κατά την επανένωση, είτε απέφευγαν την αγκαλιά, είτε φαίνονται αναποφάσιστες για το τι πρέπει να κάνουν.

Παρόμοια διάσπαση σε στυλ ασφαλούς έναντι ανασφαλούς προσκόλλησης παρατηρήθηκε σε 38 ενήλικες γάτες, και η ομάδα των ερευνητών λέει ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός έχει εντοπιστεί και σε προηγούμενη έρευνα που αφορούσε παιδιά και σκύλους με τους ανθρώπους τους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Ντάνιελ Μιλς (Daniel Mills),του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, ειδικός στην κτηνιατρική συμπεριφορά και ο οποίος έχει μελετήσει τις σχέσεις ανθρώπου-γάτας, δήλωσε ότι η έρευνα έχει ελαττώματα.

Μεταξύ αυτών είναι ότι η ομάδα δεν διερεύνησε άλλους πιθανούς τύπους δεσμών και δεν επαναλάμβανε τα πειράματά της με ξένους.

Αυτό, είπε, σημαίνει ότι οι γάτες θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται γενικότερα στην κοινωνική υποστήριξη από την ανθρώπινη παρουσία, αντί να δείχνουν προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο άτομο.

Πηγή: Guardian / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.