ΖΩΗ

Βουνά έγιναν χωματερές πυραύλων

Εκεί, πέφτουν τα κομμάτια από τα διαστημόπλοια που εκτοξεύονται.

Photo Credit Jonas Bendiksen

Τα βουνά Αλτάι (Altai) στην Κεντρική Ασία είναι εξαιρετικά όμορφα με χιονισμένες κορυφές, πλούσια πευκοδάση, κοιλάδες γεμάτες με εκπληκτικές αλπικές λίμνες και παγετώνες.

Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη από διάφορες εθνικές φυλές, οι οποίες ζουν μια ήρεμη ζωή, καλλιεργώντας τη γη και εκτρέφοντας πρόβατα και βουβάλια. Αλλά κατά καιρούς η ησυχία τους αναστατώνεται από… τον ουρανό!

Συντρίμμια πυραύλων, πέφτουν πολύ συχνά, όταν γίνεται κάποια εκτόξευση διαστημοπλοίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ (Baikonur).

Photo Credit Jonas Bendiksen

Η οροσειρά Αλτάι βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον διάδρομο πτήσης των διαστημικών σκαφών, τα οποία εκτοξεύονται από το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο κοσμοδρόμιο του κόσμου, στο Καζακστάν.

Κάθε φορά που εκτοξεύεται ένας πύραυλος, απορρίπτονται οι δεξαμενές καυσίμων, οι κενές ρουκέτες και άλλα συντρίμμια, τα οποία πέφτουν στους απομακρυσμένους λόφους, απειλώντας τους κατοίκους, καταστρέφοντας σπίτια και σκοτώνοντας τα ζώα τους.

Συχνά, ο ρωσικός διαστημικός οργανισμός καταβάλει αποζημίωση στους κατοίκους διαφόρων χωριών, όταν υπάρχει σοβαρή ζημιά στην ιδιοκτησία τους.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι από τη στιγμή που το κοσμοδρόμιο άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1950, πάνω από 2.500 τόνοι θραυσμάτων πυραύλων έχουν πέσει στο έδαφος!

Οι κάτοικοι προειδοποιούνται 24 ώρες πριν από κάθε εκτόξευση, έτσι ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν με ασφάλεια.

Τα περισσότερα συντρίμματα πέφτουν σε μια καθορισμένη λωρίδα γης ακριβώς κάτω από τη διαδρομή πτήσης των πυραύλων, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να πέφτουν και εκτός των καθορισμένων περιοχών.

Photo Credit Jonas Bendiksen

Το 2008, ένα κομμάτι από πύραυλο, το οποίο είχε μήκος τριών μέτρων, έπεσε δίπλα σε ένα σπίτι. Μια αποτυχία εκτόξευσης ή μια έκρηξη μπορεί, όμως, να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Το 2011, ένας πύραυλος Soyuz-U, ο οποίος κατευθυνόταν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βγήκε εκτός ελέγχου λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση και εξερράγη στα βουνά, σπάζοντας τζάμια σπιτιών σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, γίνονταν μεγάλες προσπάθειες από τις αρχές να συλλέγονται τα συντρίμμια για να μην πέσουν στα χέρια των Αμερικανών και αποκαλύψουν μυστικά σχετικά με τις ικανότητες των πυραύλων τους, αλλά και για το ίδιο το διαστημικό πρόγραμμα.

Photo Credit Jonas Bendiksen

Αλλά από τότε που η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, ο διαστημικός οργανισμός έχει σταματήσει να μαζεύει τα διαστημικά κομμάτια, τα οποία τώρα απλώνονται σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη στέπα Καζάκ και στα βουνά Αλτάι.

Μέσα σε λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Καζακστάν, δημιουργήθηκε μια νέα οικονομία γύρω από αυτά τα ξεχασμένα διαστημικά σκουπίδια . Το εμπόριο των παλιοσίδερων.

Έμποροι θραυσμάτων περιμένουν με ανυπομονησία την εκτόξευση ρουκετών και στη συνέχεια παρακολουθούν τον ουρανό με κιάλια για να δουν πού πέφτουν τα συντρίμμια.

Photo Credit Jonas Bendiksen

Στη συνέχεια πηγαίνουν με τζιπ ή άλογα στις περιοχές συντριβής, και αρχίζουν δουλειά. Κάθε πολύτιμο μέταλλο, όπως κράματα τιτανίου και αλουμινίου, καθώς και σύρματα χαλκού, απογυμνώνεται από τα συντρίμμια.

Οτιδήποτε άλλο, το οποίο δεν μπορεί να πουληθεί, μεταφέρεται στα χωριά και χρησιμοποιείται για στέγες σε κοτέτσια, υπόστεγα, τουαλέτες, αγροτικά εργαλεία, ακόμη και έλκηθρα για να παίζουν τα παιδιά.

Αλλά αυτά τα συντρίμμια δεν είναι ασφαλή , καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα του καυσίμου προώθησης των πυραύλων, κυρίως του UDMH ή «ασύμμετρη διμεθυλυδραζίνη», το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό.

Photo Credit Jonas Bendiksen

Το χημικό στοιχείο της υδραζίνης διαλύεται με το νερό της βροχής, διεισδύει στο έδαφος και μολύνει τα υπόγεια ύδατα που χρησιμοποιούνται για πόση και άρδευση.

Η υδραζίνη είναι γνωστό καρκινογόνο και αυτή η ένωση έχει συχνά κατηγορηθεί για αυξανόμενες περιπτώσεις καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών στην περιοχή Αλτάι.

Οι ιατρικοί ερευνητές λένε ότι οι ενώσεις υδραζίνης είναι επίσης δηλητηριώδεις για το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες νευρολογικές παθήσεις.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.