ΖΩΗ

Η μεγαλύτερη ατμομηχανή του κόσμου

Είναι το θρυλικό «Big Boy»…

Photo Credit Justin Franz

Το «Union Pacific Big Boy» είναι ένας τύπος κοινής αρθρωτής ατμομηχανής, η οποία κατασκευάστηκε από αμερικανική εταιρεία μεταξύ 1941 και 1944 και λειτούργησε μέχρι το 1959.

Η ατμομηχανή, αρχικά ονομάστηκε «Wasatch», αλλά άλλαξε όνομα, όταν ένας υπάλληλος έγραψε στο μπροστινό μέρος με κιμωλία το «Big Boy».

Το χαρακτηριστικό αυτής της ατμομηχανής είναι το μέγεθός της: το βάρος της φτάνει τους 500 τόνους και το μήκος ξεπερνά τα 40 μέτρα!

Photo Credit Justin Franz

Από τις 25 ατμομηχανές «Big Boy», οι περισσότερες βρίσκονται σε σιδηροδρομικά μουσεία στις ΗΠΑ και μόνο μία ξανάρχισε τα ταξίδιά της.

Μηχανοδηγός είναι ο Έντ Ντίκενς (Ed Dickens), ο οποίος αντιμετωπίζεται από τον κόσμο που πηγαίνει να δει από κοντά την ατμομηχανή, σαν ροκ σταρ.

Ο Dickens μεγάλωσε αγαπώντας τρένα, και ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα.

Photo Credit Justin Franz

Έμαθε από τους βετεράνους μηχανικούς τις πολλές δεξιότητες που απαιτούνται για την αποκατάσταση παλιών ατμομηχανών και σήμερα είναι ένας από τους λίγους με τις απαραίτητες γνώσεις για τον χειρισμό του «Big Boy».

Το 2012, ο Dickens κλήθηκε στην έδρα της Union Pacific στην Ομάχα της Νεμπράσκα, προκειμένου να μιλήσει για ένα νέο έργο: την αποκατάσταση μίας από τις μεγαλύτερες ατμομηχανές της ιστορίας.

Όταν τα στελέχη της εταιρείας τον ρώτησαν τι πίστευε για την αποκατάσταση ενός «Big Boy», είπε ότι ήταν έτοιμος. Αμέσως άρχισε να ψάχνει για έναν κατάλληλο… υποψήφιο, ερευνώντας τις παροπλισμένες ατμομηχανές.

Από όλες, η «4014», η οποία ήταν στο μουσείο Rail Giants στην Πομόνα της Καλιφόρνιας από τη δεκαετία του 1960, φάνηκε να είναι στην καλύτερη κατάσταση.

Photo Credit Mark Loewe

Από το 2014 ο Dickens και η ομάδα μηχανικών του ξεκίνησαν το μνημειώδες έργο να επιδιορθώσουν τον γίγαντα. Στις 2 Μαΐου του 2019, η μηχανή έκανε το πρώτο της δοκιμαστικό δρομολόγιο και δύο ημέρες αργότερα, έκανε το πρώτο ταξίδι μετά από 60 χρόνια παροπλισμού.

Λόγω του γεγονότος ότι το μέγεθος του «Big Boy», είναι διπλάσιο από μιας σύγχρονης ατμομηχανής ντίζελ, το κάθε ταξίδι χρειάζεται μήνες προετοιμασίας.

Η ομάδα του Dickens πρέπει να εξετάσει τις αποστάσεις, να βεβαιωθεί ότι οι εναέριες γέφυρες δεν είναι πολύ χαμηλές και οι στροφές δεν είναι πολύ κλειστές.

Όπως λέει ο ίδιος, το Big Boy «είναι τεράστιο, είναι ένα απόλυτο τέρας». Και προσθέτει ότι το να τρέχει η μεγαλύτερη ατμομηχανή στον κόσμο είναι διασκεδαστικό, αλλά η χαρά στα πλήθη να είναι μεγαλύτερη.

Photo Credit David Brossard

«Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να το λένε χιλιάδες φορές μέχρι τώρα: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα ένα Big Boy να τρέχει!». Αλλά τώρα υπάρχει ένας ζωντανός θρύλος και είναι ακριβώς μπροστά τους».

Πηγές: Atlas Oscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.