ΕΡΕΥΝΑ

Ο πρώτος διαστρικός κομήτης

Είναι το ταχύτερο διαστημικό σώμα που εμφανίστηκε στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Photo Credit Gemini Observatory

Μετά το «Oumuamua» (Ομουαμούα), το οποίο θεωρείται το πρώτο διαστρικό αντικείμενο, που εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα, έκανε την εμφάνιση του ο «C/2019 Q4», ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο πρώτος διαστρικός κομήτης.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε μια πολύχρωμη φωτογραφία του, η οποία δείχνει κάτι που μοιάζει με τον φωτεινό πυρήνα του και την ουρά του.

Το ουράνιο σώμα προσεγγίζει όλο και περισσότερο το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα και γίνεται πιο φωτεινό, επιτρέποντας περισσότερες παρατηρήσεις.

Οι αστρονόμοι στο Παρατηρητήριο «Gemini», στη Χαβάη, τράβηξαν την πρώτη πολύχρωμη φωτογραφία του αντικειμένου. Η εικόνα λήφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο φωτεινός πυρήνας και η ουρά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κομήτη. Η ουρά δείχνει ότι ο κομήτης απελευθερώνει αέριο, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου στο Oumuamua, το πρώτο επιβεβαιωμένο διαστρικό αντικείμενο, το οποίο πέρασε από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα πριν από δύο χρόνια.

Εικόνα  NASA/JPL-Caltech

Το «C/2019 Q4» δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ως ένα διαστρικό αντικείμενο, αλλά η τροχιά και η ταχύτητά του δείχνουν ότι είναι.

Ο κομήτης είναι πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο και η τρέχουσα ταχύτητά του είναι περίπου 150.000 χιλιόμετρα την ώρα, πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε γνωστό αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος.

Η NASA ανέφερε ότι ο πυρήνας του κομήτη εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 2 και 16 χιλιομέτρων, ενώ το πλησιέστερο που θα φτάσει στον Ήλιο είναι διπλάσιο από τη Γη, όταν στις 8 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Ο «C/2019 Q4» παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου 2019 από τον Γκενάντι Μπορίσοφ (Gennady Borisov) στο παρατηρητήριο MARGO της Κριμαίας.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.