ΕΡΕΥΝΑ

Οι μέλισσες έχουν αναμνήσεις!

Θυμούνται τις καλές και κακές εμπειρίες τους…

Μάλιστα, τις τοποθετούν σε ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει και με το μυαλό του ανθρώπου!

Η εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη έγινε από ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τους εγκεφάλους των μελισσών, αφού τις εξέθεσαν σε θετικές και αρνητικές εμπειρίες, όπως η φροντίδα προνύμφης ή επίθεση ενός εισβολέα.

Διαπίστωσαν ότι αυτές οι μνήμες αποθηκεύονται σε διαφορετικές περιοχές των λεγόμενων «σωμάτων μανιταριών», δηλαδή περιοχών νευρώνων, οι οποίες είναι μοναδικές στον εγκέφαλο των εντόμων, των αρθροπόδων και ορισμένων σκουληκιών.

Τα «σώματα των μανιταριών» έχουν συσχετιστεί με διάφορες λειτουργίες των νεύρων, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της μνήμης και της αισθητικής ολοκλήρωσης.

Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ θετικών και αρνητικών εμπειριών στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα των νευρικών συστημάτων των ζώων.

Στα σπονδυλωτά – όπως εμείς οι άνθρωποι – οι καλές και οι κακές αναμνήσεις αποθηκεύονται σε διαφορετικές κυτταρικές περιοχές του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ότι διαφορετικά νευρικά κυκλώματα χρησιμοποιούνται για να θυμούνται τις θετικές εμπειρίες, και άλλα τις αρνητικές.

Ο βιολόγος Τζιν Ρόμπινσον (Gene Robinson) του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να βρουν εάν το ίδιο ισχύει και για τις μέλισσες ή αν οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι τους χρησιμοποιούν το ίδιο νευρικό κύκλωμα τόσο για καλές όσο και για κακές αναμνήσεις.

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέθεσαν τις μέλισσες είτε στη θετική εμπειρία της περιποίησης μιας προνύμφης ηλικίας 4 ημερώ, είτε στην αρνητική της αντιμετώπισης μιας μέλισσας «εισβολέα».

Οι ερευνητές διερεύνησαν έπειτα τους εγκεφάλους τους, για να βρουν τις πιο πρόσφατα δραστήριες περιοχές – επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν πού αποθηκεύουν οι μέλισσες τις θετικές και πού τις αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όπως και σε εμάς τους ανθρώπους, οι καλές και κακές εμπειρίες αποθηκεύτηκαν σε ξεχωριστά τμήματα των λεγόμενων «σωμάτων από μανιτάρια» – τις ζευγαρωμένες δομές στον εγκέφαλο των εντόμων που αποτελούνται από νευρώνες που ονομάζονται «κύτταρα Kenyon».

«Αυτή η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή δεδομένου του μικρού τους εγκεφάλου. δεν περιμέναμε τέτοιο χωρικό διαχωρισμό στην επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών».

Τα συμπεράσματα, δείχνουν ότι η χωριστή αποθήκευση θετικών και αρνητικών εμπειριών στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του ζωικού νευρικού συστήματος.

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society Β.

Πηγή: Daily Mail / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.