ΕΡΕΥΝΑ

Πού κρύβεται η Νέσι;

Τι διαπίστωσε έρευνα για το τέρας του Λοχ Νές.

Photo Credit Pixabay

«Αν υπάρχει η Νέσι, τότε κάνει πολύ καλή δουλειά και κρύβεται», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μιας άλλης μορφής έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει το περίφημο τέρας, που είχε απεικονιστεί σε φωτογραφία του 1934.

Βέβαια, αυτή η εικόνα αποδείχτηκε φάρσα, καθώς το «τέρας» δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα υποβρύχιο παιχνίδι. Ωστόσο, ο μύθος ζει ακόμα και μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση του.

Ο γενετιστής Νιλ Γκέμελ (Neil Gemmell) του Πανεπιστημίου Οτάγκο (Otago) στη Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι μια περιβαλλοντική έρευνα DNA που έκανε στο Λοχ Νες, δεν έδειξε κανένα σημάδι για γιγάντια ερπετά ή υδρόβιους δεινόσαυρους – μια θεωρία που χρησιμοποιείται μερικές φορές, για να εξηγήσει το μυστηριώδες τέρας.

Ο Gemmell ανέφερε ότι η έρευνα αποκάλυψε ίχνη από DNA περισσοτέρων από 3.000 έμβιων ειδών που ζουν δίπλα ή μέσα στη λίμνη, συμπεριλαμβανομένων ψαριών, ελάφια, χοίρων, πτηνών, ανθρώπων, ακόμα και βακτηριδίων.

Αλλά «δεν βρήκαμε γιγαντιαία ερπετά, δεν βρήκαμε καθόλου ερπετά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gemmell. «Δοκίμασα μια ποικιλία από ιδέες για γιγαντιαίους οξύρρυγχους ή γατόψαρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι εδώ από καιρού σε καιρό, αλλά δεν βρήκαμε ίχνη ούτε από αυτά».

Ένα πράγμα που οι ερευνητές διαπίστωσαν, είναι ότι το Λοχ Νες περιέχει πολλά χέλια. Και οι ερευνητές λένε ότι δεν αποκλείεται, αν και το θεωρούν απίθανο, οι παρατηρήσεις της Νέσι να ήταν στην πραγματικότητα μεγάλα χέλια.

Photo Credit Bass rock film

«Από τα 250 δείγματα νερού που πήραμε, σχεδόν κάθε δείγμα περιείχε χέλια», είπε. «Αλλά είναι γιγαντιαία χέλια; δεν ξέρω»…

Το τέρας του Λοχ Νες εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε έναν θρύλο από τον 6ο αιώνα, όταν ο Ιρλανδός μοναχός Κολούμπα (Columba) – αργότερα έγινε καθολικός άγιος – λέγεται ότι σταμάτησε τη Νέσι, όταν επιτέθηκε σε έναν κολυμβητή, επικαλούμενος το όνομα του Θεού και διατάσσοντας το τέρας να φύγει.

Ο θρύλος ενός τέρατος στην τεράστια λίμνη της Σκοτίας – μια από τις μεγαλύτερες στη Βρετανία, που περιέχει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού – επέζησε μέχρι τη δεκαετία του 1930, όταν μια εφημερίδα της Σκωτίας ανέφερε ότι είδε τη Νέσι.

Photo Credit Bass rock film

Λίγα χρόνια αργότερα, μια εφημερίδα του Λονδίνου δημοσίευσε τη διάσημη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος. Αλλά η φωτογραφία αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν φάρσα…

Οι μεταγενέστερες προσπάθειες για να εντοπιστεί το τέρας Loch Ness απέτυχαν να βρουν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης με σόναρ το 2003.

Ο Gemmell είπε ότι δύο παρατηρήσεις του φερόμενου τέρατος αναφέρθηκαν στο κάστρο Urquhart δίπλα στο Λοχ Νες λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η έρευνα, οπότε ήταν μια χρυσή ευκαιρία, για να το βρουν.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη λίμνη τον Ιούνιο του 2018, λαμβάνοντας περισσότερα από 250 δείγματα νερού από την επιφάνεια και τον βυθό σε περίοδο δύο εβδομάδων.

Photo Credit Pixabay

Στη συνέχεια επέκτειναν την έρευνα γενετικού υλικού στα δείγματα για την ανίχνευση διαφορετικών φυτικών και ζωικών ειδών, από κύτταρα που είχαν απομείνει στα ύδατα της λίμνης ή στο νερό το οποίο είχε απομακρυνθεί στις ακτές.

Ο Gemmell είπε ότι τα δείγματα έδειξαν μόνο ποια ζώα και φυτά είχαν αλληλεπιδράσει με το τοπικό περιβάλλον στις προηγούμενες 24 έως 48 ώρες.

Παραδέχεται ότι ήταν σκεπτικός σχετικά με την ύπαρξη του τέρατος, ακόμη και πριν από την έρευνα, αλλά είπε ότι το αποτέλεσμα άφησε μια πολύ μικρή πιθανότητα ότι θα μπορούσε ακόμα να είναι πραγματική.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.