ΕΡΕΥΝΑ

Τι συμβαίνει στο σκυρόδεμα όταν αναμιγνύεται στο Διάστημα;

Μια έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες.

Photo Credit penn state materials characterization lab

Το σκυρόδεμα είναι το πιο διαδεδομένο υλικό στη Γη στη σύγχρονη εποχή, και με αυτό κατασκευάζονται από μεγάλης κλίμακας υποδομές, σπίτια, ακόμη και πεζοδρόμια.

Αυτή η πανταχού παρούσα ουσία αποτέλεσε αντικείμενο πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να παίξει ρόλο σε μια μελλοντική κατασκευή κτιρίων στη Σελήνη, στον Άρη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν από αστροναύτες σε συνθήκες μικροβαρύτητας στον Διαστημικό Σταθμό, και ταυτόχρονα σε παρόμοιες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας, από επιστήμονες της NASA.

Photo Credit NASA  / Ο αστροναύτης Alexander Gerst κάνει το πείραμα στο Διάστημα.

Η έρευνα ονομάστηκε «μελέτη μικρογραφίας του έργου στερεοποίησης τσιμέντου (MICS)», και όλοι πίστευαν ότι όπως στη Γη, έτσι και στο Διάστημα το σκυρόδεμα θα μπορούσε να κρατήσει το κλειδί για τις κατασκευές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν, όταν έφτιαξαν σκυρόδεμα με όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως στις οικοδομές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers Materials υπό τον τίτλο «επίδραση μικροβαρύτητας στη μικροδομική ανάπτυξη πάστας πυριτικού ασβεστίου (C3S)» και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. υπήρξε σημαντική διαφορά στο σκυρόδεμα που έκαναν στο Διάστημα από αυτό στη Γη.

Σκυρόδεμα στο Διάστημα (επάνω) , σκυρόδεμα στη Γη ( κάτω).

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα από την ανάμειξη του σκυροδέματος σε μικροβαρύτητα έδειξαν αύξηση των πόρων οι οποίοι θα επηρέαζαν τη δομική αντοχή του υλικού.

«Παρόλο που το τσιμέντο έχει χρησιμοποιηθεί για τόσο καιρό στη Γη, δεν κατανοούμε απαραίτητα όλες τις πτυχές της διαδικασίας ενυδάτωσης», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Αλεξάνδρα Ραντλίνσκα (Aleksandra Radlinska) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του σκυροδέματος που έγινε στη Γη και στο Διάστημα. Μπορούμε να εξετάσουμε αυτές τις διαφορές για να δούμε ποιες είναι ευεργετικές και ποιες είναι επιζήμιες για τη χρήση αυτού του υλικού έξω από τον πλανήτη μας.

Photo Credit penn state materials characterization lab

»Επίσης, τα δείγματα ήταν σε σφραγισμένες θήκες, οπότε ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα είχαν επιπλέον πολυπλοκότητα σε ένα περιβάλλον ανοιχτού χώρου», παρατήρησε η Radlinska.

Βίντεο ScienceAtNASA

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.