ΒΙΝΤΕΟ

Ο κομήτης της Rosetta!

Μοιάζει με ταινία θρίλερ του Διαστήματος…

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο Ροζέτα (Rosetta) μπορεί να αποτελεί παρελθόν, αλλά οι φωτογραφίες που έστειλε από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (67P/ Churyumov-Gerasimenko), μας προσφέρουν ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στον σκηνοθέτη Κρίστιαν Στανγκλ (Christian Stangl), 400.000 φωτογραφίες του κομήτη, προκειμένου να κάνει ένα timelapse βίντεο, το οποίο παραπέμπει σε θρίλερ, σε συνδυασμό και με τη μουσική του Βόλφγκανγκ Στανγκλ (Wolfgang Stangl).

Ο «Κομήτης», όπως τιτλοφορείται η σύντομη ταινία, δίνει στην αποστολή της Rosetta μια επική αίσθηση επιστημονικής φαντασίας.

Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε 10 χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του, έχοντας μαζί του το ρομπότ προσγείωσης «Φιλέα» (Philae).

Η Rosetta εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση της ESA στην Γαλλική Γουιάνα και έφτασε στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο 6 Αυγούστου 2014 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2014, η αποστολή πέτυχε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, όταν το ρομποτικό όχημα Philae, μετά από κάθοδο περίπου επτά ωρών, επικάθισε ομαλά πάνω στην επιφάνεια του 67Ρ.

Όμως, η ισχύς στις μπαταρίες του έπεσε δύο ημέρες αργότερα. Οι επικοινωνίες με τον Philae αποκαταστάθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, αλλά λόγω της εξασθένησης της ηλιακής ενέργειας, η μονάδα επικοινωνίας της Rosetta απενεργοποιήθηκε οριστικά στις 27 Ιουλίου 2016.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, το διαστημικό σκάφος Rosetta ολοκλήρωσε την αποστολή του με μια σκληρή προσγείωση στον κομήτη που αποτελούσε το αντικείμενο της μελέτης του.

Ωστόσο, τόσο το μητρικό σκάφος, όσο και αυτό που προσγειώθηκε, παρά τις δυσκολίες, έστειλαν δεδομένα και εκατομμύρια φωτογραφίες, μέρος των οποίων υπάρχει στο βίντεο.

the Comet from Christian Stangl on Vimeo.

Πηγή: Kottke / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.