ΖΩΗ

O σεισμογράφος με τα βατραχάκια!

Δημιουργήθηκε από έναν Κινέζο επιστήμονα.

Photo Credit  Encyclopaedia Britannica

Στο 132 μ.Χ, ένας Κινέζος αστρονόμος, μαθηματικός και μηχανικός, ονόματι Ζανγκ Χενγκ (Zhang Heng), παρουσίασε το πρώτο σεισμοσκόπιο στον κόσμο.

Ένα όργανο το οποίο έδειχνε την αναταραχή της Γης κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δεν πρέπει να συγχέεται με ένα σεισμόμετρο ή έναν σεισμογράφο, ο οποίος καταγράφει επίσης την κίνηση της Γης.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα εκκρεμές ή ένα ευαίσθητο ισορροπημένο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να ανατραπεί στην παραμικρή διαταραχή.

Αυτό που κάνει το σεισμοσκόπιο του Heng ξεχωριστό είναι η ευαισθησία του και η ικανότητά του να λέει την κατεύθυνση από την οποία προήλθε ο σεισμός.

Το όργανο του Zhang Heng μοιάζει με μια μεγάλη κανάτα κρασιού, φτιαγμένη από χαλκό και περίπου δύο μέτρα διάμετρο.

Photo Credit  Science & Society Picture Library via Endgadget

Στο εξωτερικό του δοχείου υπήρχαν οκτώ κεφαλές δράκων, στραμμένες προς τις οκτώ κύριες κατευθύνσεις της πυξίδας. Τοποθετημένα κάτω από τα κεφάλια δράκων, στη βάση της κανάτας, υπήρχαν οκτώ βάτραχοι με τα στόματα τους ανοιχτά και τα κεφάλια στραμμένα προς τα πάνω.

Το περιεχόμενο του δοχείου είναι άγνωστο, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι περιείχε κάποιο είδος μηχανισμού σαν εκκρεμές.

Όταν συνέβαινε ένας σεισμός, ακόμα κι αν ήταν πολύ αδύναμος για να γίνει αισθητός από τους ανθρώπους, το εκκρεμές ταλαντευόταν και χτυπούσε μια μεταλλική μπάλα από το στόμα του δράκου, η οποία έπεφτε στο στόμα του βατράχου, προκαλώντας θόρυβο.

Η κατεύθυνση από την οποία έπεφτε η μπάλα έδειχνε από πού προήλθαν οι δονήσεις.

Ο Zhang Heng αντιμετωπίσθηκε αρχικά με σκεπτικισμό, και αρκετά χρόνια αργότερα, το σεισμοσκόπιο δεν κατέγραψε έναν μικρό σεισμό στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να βρεθεί η ευκαιρία και να θεωρηθεί η εφεύρεση του αποτυχία.

Photo Credit  Science & Society Picture Library via Endgadget

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, ένας αγγελιοφόρος έφτασε για να αναφέρει έναν σοβαρό σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά προς την κατεύθυνση που έδειξε το σεισμοσκόπιο.

Αιώνες μετά το θάνατο του Zhang Heng το σεισμοσκόπιο είχε καταστραφεί. Άλλοι Κινέζοι διανοούμενοι έλεγαν ότι το έχουν αναδημιουργήσει επιτυχώς, αλλά δεν έχει επιβιώσει ούτε ένα όργανο από αυτά στο πέρασμα του χρόνου.

Σύγχρονοι συγγραφείς έχουν περιγράψει τη φύση του οργάνου, αλλά οι εσωτερικές λειτουργίες του είναι ένα μυστήριο.

Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές πώς ένα αρχικό σχέδιο εκκρεμούς θα μπορούσε να είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να ανιχνεύει σεισμούς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά αρκετά σταθερό ώστε να ενεργοποιεί μόνο ένα σύνολο μοχλών χωρίς να αγγίζει τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Οι προσπάθειες να οικοδομηθεί το σεισμοσκόπιο του Zhang Heng έγιναν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, αλλά αυτά τα αντίγραφα απέτυχαν να φτάσουν στο επίπεδο ακρίβειας και ευαισθησίας που περιγράφεται στα κινεζικά ιστορικά αρχεία.

Το 2005, μια ομάδα σεισμολόγων και αρχαιολόγων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα λειτουργικό αντίγραφο.

Photo Credit Kowloonese

Στην έκδοσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο μία μπάλα, αντί για οκτώ χωριστές, για τις οκτώ κατευθύνσεις.

Το σεισμοσκόπιο του Zhang Heng μπορεί να είναι ηλικία 1.800 ετών, αλλά η αρχή της λειτουργίας του παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μέχρι τις σύγχρονες εποχές.

Τα σεισμομετρικά όργανα με βάση το εκκρεμές χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τον 19ο αιώνα. Ο σύγχρονος σεισμογράφος χρησιμοποιεί εξελιγμένα ηλεκτρονικά, αλλά ο αισθητήρας εξακολουθεί να είναι μια αιωρούμενη μάζα, ένα είδος εκκρεμούς, που συγκρατείται από ηλεκτρικές δυνάμεις αντί για μηχανικούς μοχλούς και ράβδους.

Μάλιστα, ορισμένα όργανα χρησιμοποιούν ελατήρια αντί για εκκρεμές.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.