ΕΡΕΥΝΑ

Μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε;

Τι διαπιστώνουν οι επιστήμονες.

Photo Credit britannica

Συχνά βρισκόμαστε σε έναν ατελείωτο βρόχο σκέψης. Και κάθε τόσο, προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την ατελείωτη ροή σκέψεων, λέγοντας στον εαυτό μας να σταματήσει να σκέφτεται.

Αλλά μπορούμε ή δεν μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ορίζετε η «σκέψη», δήλωσε ο Μάικλ Χαλάσα (Michael Halassa), βοηθός καθηγητής στο τμήμα εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών του MIT.

Μια σκέψη, η οποία είναι το αποτέλεσμα της χημικής ένωσης μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, μπορεί να συμβεί τόσο στο συνειδητό όσο και στο ασυνείδητο επίπεδο, είπε.

Photo Credit Pixabay

Ο τύπος της σκέψης που γνωρίζουμε, όπως αυτές οι εναλλασσόμενες εικόνες που εμφανίζονται όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, μπορεί, θεωρητικά, να σιγήσει. Αυτό είναι πιθανότατα ό,τι και ο διαλογισμός, παρατήρησε.

Αλλά ακόμα και αυτό που οι διαλογιστές προσπαθούν να κάνουν, δηλαδή ένα κενό σκέψης, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μπορούν να το πετύχουν.

«Δεν ξέρω αν είναι θεωρητικά δυνατή η διακοπή της σκέψης, και αν ναι, νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει», δήλωσε η Τζούλια Καμ (Julia Kam), γνωστική επιστήμονας στο Lab Knight του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνιας.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της ύπαρξης μιας σκέψης και της συνειδητοποίησης ότι σκέφτεστε. «Έτσι, εάν ρωτάς κάποιον τι σκέφτεται και απαντά «τίποτα», δεν θα μπορούσε απλώς να γνωρίζει ότι έχει σκέψεις, είπε η Kam.

Photo Credit Pixabay

Ο εγκέφαλος δεν σταματάει τη «σκέψη» με μια ευρύτερη έννοια. Οι περισσότερες σκέψεις συμβαίνουν στο παρασκήνιο χωρίς να τις γνωρίζουμε και «δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να τις σταματήσουμε», δήλωσε ο Halassa.

Εάν βλέπετε ένα πρόσωπο σε ένα πλήθος και νομίζετε ότι το γνωρίζετε, ίσως να μην μπορείτε να θυμηθείτε αμέσως. Αλλά ίσως μερικές ώρες αργότερα, το θυμάστε ξαφνικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της «σκέψης» του εγκεφάλου σας στο παρασκήνιο, πρόσθεσε.

«Αν σκέφτεστε, όπως για να έχετε έναν εσωτερικό διάλογο με τους εαυτούς μας, τότε, ναι, μπορείτε να σταματήσετε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο», δήλωσε η Kam. Αλλά αν η σκέψη σημαίνει ότι δεν εστιάζεις την προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο, «νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τον καθένα».

Photo Credit Pixabay

Ακόμη και να κάθεστε εδώ διαβάζοντας κάτι, η σκέψη στέλνει μηνύματα σε μια αλυσίδα νευρώνων στον εγκέφαλο. Έτσι, αν κατορθώσουμε κάπως να σταματήσουμε συνειδητά να «σκεφτόμαστε» ή να επιτύχουμε μια «κενή κατάσταση» μέσω του διαλογισμού, ο εγκέφαλος δεν θα συνυπογράψει.

Θα συνεχίσει να έχει σκέψεις. Απλά δεν θα το γνωρίζουμε.

Πηγή: Live Science /  Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.