ΝΕΑ

Παγοθραυστικό παγιδεύεται στον Βόρειο Πόλο

Υπάρχει σημαντικός λόγος…

Το «RV Polarstern» έχει προγραμματιστεί να παγιδευτεί σκόπιμα στους πάγους της Αρκτικής, με πλήρωμα εκατοντάδες επιστήμονες από 17 χώρες, οι οποίοι θα μελετήσουν τον πάγο, τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα.

Το γερμανικό παγοθραυστικό θα περάσει περίπου ένα χρόνο στον Αρκτικό Ωκεανό, αφήνοντας τους ανέμους και τους πάγους να το παρασύρουν.

Ο στόχος των επιστημόνων στο τεράστιο πλοίο είναι να εξετάσει πώς η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει την Αρκτική.

Η αποστολή των 130 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ονομάζεται Πολυθεματικό Παρατηρητήριο και Μελέτη του Αρκτικού Κλίματος (MOSAIC), έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια και απαιτεί περισσότερους από 600 επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό.

Ο αρχηγός της αποστολής Μάρκους Ρεξ (Markus Rex) του Ινστιτούτου Alfred-Wegener (το οποίο εκμεταλλεύεται το «Polarstern») δήλωσε ότι το πλοίο θα περικυκλωθεί από τους πάγους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

«Το πλοίο μας είναι ένα από τα πιο ισχυρά και ικανά ερευνητικά παγοθραυστικά που υπάρχουν», δήλωσε ο Rex. «Θα μπορούσε να υπάρξει τεράστια πίεση από τον πάγο… αλλά γνωρίζουμε τη δύναμη του σκάφους μας».

Η αλλαγή του κλίματος μεταβάλλει την Αρκτική και ορισμένες από τις τάσεις της, σήμερα, αναζητούνται από μακριά με δορυφορικές εικόνες. Αλλά πολλές από τις τοπικές διεργασίες δεν είναι ακόμα σαφώς κατανοητές.

Από το παγιδευμένο παγοθραυστικό η αποστολή MOSAIC θα δώσει στους επιστήμονες μια πολύ σαφέστερη αντίληψη αυτών των διαδικασιών.

Η αποστολή θα διερευνήσει τις περιβαλλοντικές πηγές ενέργειας που σχετίζονται με την τήξη και τη μετακίνηση του θαλάσσιου πάγου, τον σχηματισμό και την καταβύθιση των αρκτικών σύννεφων, και τις επιπτώσεις της μεταφοράς θερμότητας και μαζών μεταξύ της ατμόσφαιρας, των παγετώνων και του ωκεανού.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τα μοντέλα υπολογιστών του παγκόσμιου κλίματος, δήλωσε ο Rex.

Σε διαφορετικές φάσεις της αποστολής, εκατοντάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν στο «Polarstern» μέσω παγόβουνων από τέσσερα άλλα παγοθραυστικά – από τη Σουηδία, τη Ρωσία και την Κίνα – και με αεροσκάφη τα οποία θα προσγειωθούν σε ένα διάδρομο πάγου που δημιουργήθηκε.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιστημονικές αποστολές, οι επιστήμονες θα μελετήσουν το περιβάλλον της Αρκτικής σε όλο τον ετήσιο κύκλο της κατάψυξης και απόψυξης, από την ανάπτυξη του πάγου της θάλασσας το φθινόπωρο, έως τη διάλυση του το καλοκαίρι.

Όπου ο πάγος της θάλασσας είναι αρκετά παχύς – γύρω στο 1,5 μέτρο – τα επιστημονικά όργανα θα τοποθετηθούν μέχρι και 50 χιλιόμετρα μακριά από το «Polarstern». Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθη 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε υψόμετρα άνω των 35.000 μέτρων.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.