ΜΟΥΣΕΙΑ

Τα μυστηριώδη ψεύτικα φρούτα

Κανείς δεν ήξερε γιατί και από ποιον φτιάχτηκαν.

Κρυμμένο σε κάποιο από θα μπαρόκ κτίρια στο Τορίνο, βρίσκεται ένα μουσείο με μία απίστευτη συλλογή, η οποία έχει περισσότερα από 1.100 μοντέλα μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και σταφυλιών, σε φυσικό μέγεθος.

Τα ψεύτικα φρούτα φτιαγμένα από ρητίνη και κερί, ήταν διασκορπισμένα στον Βασιλικό Σταθμό Αγροτικής Χημείας, ένα ερευνητικό χώρο, ο οποίος έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τότε, οι εργαζόμενοι που ταξινομούσαν παλιά βιβλία και εξοπλισμό, ανακάλυψαν τα ασυνήθιστα αντικείμενα, τα οποία ήταν εγκαταλειμμένα εκεί για σχεδόν έναν αιώνα.

Οι ειδικοί άρχισαν να ψάχνουν πώς προέκυψαν αυτά τα παράξενα γλυπτά. Όπως αποδείχθηκε, ήταν έργα του Φραντσέσκο Γκαρνιέ Βαλέτι (Francesco Garnier Valletti), ενός καλλιτέχνη και επιστήμονα του 19ου αιώνα.

Υπήρξε τόσο υλικό, ώστε χρειάστηκε 10 χρόνια για να ανοίξει το Μουσείο Φρούτων, στο Πανεπιστήμιο Ανατομικών Μελετών του Τορίνο.

Ορισμένα φρούτα κυριαρχούν στη συλλογή, με 494 είδη αχλαδιών, 286 είδη μήλων και 44 είδη βερίκοκων στην οθόνη. Το γυαλιστερό τους δέρμα, οι μίσχοι και οι κηλίδες τους, τα καθιστούν πανομοιότυπα με τα πραγματικά φρούτα.

Το θέμα που απασχολούσε τους υπευθύνους του μουσείου, ήταν για ποιο λόγο φτιάχτηκαν αυτά τα φρούτα. Όπως βρήκαν σε τιμολόγια και έγγραφα, τα εκπληκτικά μοντέλα των φρούτων ήταν για διαφημιστικούς λόγους!

Ο Francesco Garnier Valletti γεννήθηκε το 1808 στο Τζιαβένο (Giaveno), ένα χωριό κοντά στο Τορίνο. Στα νιάτα του, έμαθε να κατασκευάζει καραμέλες, ζαχαρούχα αμύγδαλα και βοτανικά γλυκά.

Το 1830, μετακόμισε στο Τορίνο και επέκτεινε τα έργα του σε ψεύτικα λουλούδια και φρούτα. Οι ντόπιοι ευγενείς απολάμβαναν τις ανθοδέσμες από κερί και χαρτί, μέχρι που το έργο του έφτασε στον Αυστριακό κυβερνήτη του Μιλάνου.

Αυτός των κάλεσε να πάει κοντά του και να φτιάχνει διάφορα διακοσμητικά για ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, οι οποίες τα χρησιμοποιούσαν για να επιδείξουν τον πλούτο τους.

Αλλά η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ξαφνική ασθένεια της συζύγου του, ανάγκασε τον Garnier Valletti να επιστρέψει στο Τορίνο το 1848.

Εκεί συναντήθηκε με τον Ογκόστ Μπουρντάν (Auguste Burdin), επιχειρηματία από τη Γαλλία, ο οποίος είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση φυτών.

Αυτός θέλοντας να προωθήσει τα θερμοκήπια συνάντησε τον Garnier Valletti, και του ζήτησε να δημιουργήσει περισσότερα από 1.200 φρούτα και λαχανικά. Για κάθε τύπο, ο Burdin ζήτησε τρία πανομοιότυπα μοντέλα σε φυσικό μέγεθος.

Ο Garnier Valletti, αρχικά, δεν ήξερε πώς να κάνει τα μοντέλα του σε φυσικό μέγεθος και τελικά βρήκε τη λύση κατασκευάζοντας ένα καλούπια με γύψο, στο οποίο έκανε επάλειψη του με ρητίνη και κερί.

Επιπλέον, η «φόρμουλα» του είχε ως αποτέλεσμα τα μοντέλα να γίνονται πιο ανθεκτικά. Ο καλλιτέχνης παρέδωσε τη δουλειά του και ο Burdin ενθουσιάστηκε με μια τέτοια εντυπωσιακή συλλογή.

Όμως, λίγα χρόνια μετά τη λήψη του καινοτόμου διαφημιστικού καταλόγου, έφυγε από την επιχείρηση. Ο Garnier Valletti έμεινε άνεργος, αλλά συνέχισε να παράγει ψεύτικα φρούτα και λαχανικά μέχρι το θάνατό του το 1889.

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους πελάτες του ήταν ο πρίγκιπας Χένρι της Οράγγης, ο οποίος του ανέθεσε να φτιάξει 870 μοντέλα φρούτων για τη Σχολή Αγρονομίας στο Άμστερνταμ.

Η συλλογή Burdin δωρήθηκε στη σχολή Γεωργικών Επιστημών στο Τορίνο και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των αγροτών, σε διάφορες περιοχές.

Τελικά, όλα τα ψεύτικα φρούτα αγοράστηκαν από τον Φραντσέσκο Σκούρτι (Francesco Scurti), διευθυντή του Βασιλικού Γεωργικού Σταθμού, όπου παρέμειναν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε ταξινομήθηκαν και εκτίθενται στο μουσείο.

Πηγή: Atlas Oscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.