ΝΕΑ

Πέντε νέα νησιά ανακαλύφθηκαν στη Ρωσία

Έλιωσαν οι πάγοι που τα σκέπαζαν!

Μια τρομακτική αποκάλυψη έγινε στον αρκτικό κύκλο, στα παγωμένα νερά της βόρειας ακτής της Ρωσίας. Ερευνητές βρήκαν πέντε νέα νησιά, τα οποία αποκαλύφθηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων.

Η παρουσία των νέων νησιών στην περιοχή είχε εντοπιστεί αρχικά από φοιτητή, ο οποίος μελετά δορυφορικές εικόνες, στα τέλη του 2016.

Ωστόσο, η ύπαρξη τους επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ύστερα από μια πρόσφατη αποστολή από το ερευνητικό σκάφος «Vizir» του ρωσικού ναυτικού.

«Έχει πραγματοποιηθεί τοπογραφική έρευνα για τα νέα νησιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, προσθέτοντας ότι «έχουν περιγραφεί λεπτομερώς και φωτογραφίζονται».

Τα νέα νησιά, που κυμαίνονται από 900 έως 54.500 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται κοντά στη Νόβαγια Ζεμλιά (Novaya Zemlya) και τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ (Franz Josef Land) στον Αρκτικό Ωκεανό, δύο αρχιπελάγη εκατοντάδων νησιών, τα οποία κατοικούνται αποκλειστικά από στρατιωτικό προσωπικό.

Όλα τα νησιά είχαν παγιδευτεί προηγουμένως από τον παγετώνα Νάνσεν (Nansen), επίσης γνωστό ως Βίλκα (Vylka), όμως εμφανίστηκαν μετά την υποχώρηση των πάγων λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών του αέρα και των ωκεανών.

Ο Αρκτικός Κύκλος βιώνει μερικές από τις πιο έντονες αυξήσεις της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, ειδικά το 2019 είδε ρεκόρ θερμότητας σε όλη την περιοχή.

Σε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι θερμοκρασίες σε ένα σουηδικό χωριό στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν τους 34,8 βαθμούς Κελσίου στις 26 Ιουλίου 2019. Η βορειοδυτική Ρωσία είδε επίσης το θερμόμετρο να δείχνει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικά επεισόδια τήξης πάγων έχουν συμβεί σε πολλά μέρη της Αρκτικής φέτος, κυρίως στη Γροιλανδία, όπου περίπου 197 δισεκατομμύρια τόνοι έλιωσαν μόνο τον Ιούλιο του 2019.

Μια μελέτη του 2018 ανέλυσε τους παγετώνες γύρω από το αρχιπέλαγος του Land Franz Josef και διαπίστωσε ότι η απώλεια μάζας του πάγου από το 2011 έως το 2015 είχε διπλασιαστεί, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονικές περιόδους.

«Η Αρκτική θερμαίνεται επί του παρόντος δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι φυσικά οι παγετώνες θα λιώσουν γρηγορότερα», δήλωσε ο Σάιμον Πέντλετον (Simon Pendleton) από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Εκτός από την ανακάλυψη νέων εκτάσεων, οι δραματικές αλλαγές στην Αρκτική έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τους οικισμούς της περιοχής, αλλά και εκείνους που βρίσκονται κοντά της.

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.