ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί τα κατοικίδια κοιμούνται τόσο πολύ;

Πόσες ώρες ανάπαυσης χρειάζονται πραγματικά…

Γενικά, σκύλοι και γάτες απολαμβάνουν τον ύπνο τους και οι ιδιοκτήτες τους δεν πρέπει να τρομάζουν, όταν βλέπουν τα αγαπημένα τους ζώα, να βυθίζονται στα… όνειρά τους. Αν και τα όνειρα ισχύουν και για τα κατοικίδια.

Σύμφωνα με ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, οι γάτες κοιμούνται τα δύο τρίτα της ζωής τους. Αυτό σημάνει 16 ώρες ή περισσότερο κάθε μέρα.

Τα ενήλικα σκυλιά έχουν ένα μέσο όρο ύπνου από 10 έως 14 ώρες, την ημέρα με τα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα και τις υψηλόσωμες φυλές να κοιμούνται περισσότερο.

Τα νεογέννητα γατάκια και τα κουτάβια περνούν περίπου 20 ώρες την ημέρα με ύπνο. Αλλά τα πράγματα διαφέρουν, όταν ενηλικιώνονται.

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται 8 ώρες ή περισσότερο, οι ενήλικες σκύλοι και οι γάτες έχουν δύο μορφές ύπνου. Τον «ήσυχο» και τον «ενεργό» κύκλο.

Επειδή μπορούν να έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο, τα σκυλιά και οι γάτες χρειάζονται περισσότερο συνολικό ύπνο, για να συσσωρεύουν αρκετό από τον πραγματικά ξεκούραστο ύπνο, τον οποίο χρειάζονται.

Για έναν ενήλικο σκύλο, ο ύπνος του από ένα «ήσυχο» στάδιο έως «ενεργό» καθεστώς, γίνεται κάθε 20 λεπτά. Το κοιμισμένο σκυλί ξοδεύει το 75% του χρόνου σε «ήσυχο» ύπνο και το υπόλοιπο σε κύκλο REM, όπου βλέπει και όνειρα.

Ο εγκέφαλος του σκύλου είναι εξίσου δραστήριος κατά τη διάρκεια των ονείρων, όπως όταν είναι ξύπνιος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, το σώμα βιώνει ένα είδος «παράλυσης», έτσι ώστε ο σκύλος να μην αντιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα εκτός από την περιστασιακό μάζεμα ή μια κραυγή όταν βλέπει ένα όνειρο.

Επιπλέον, για κάθε 15 λεπτά που το σκυλί κοιμάται, ξοδεύει άλλα πέντε λεπτά σε μια κατάσταση υπνηλίας. Ένα σκυλί μπορεί να βιώσει περίπου 23 από αυτούς τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης κατά τη διάρκεια μιας τυπικής νύχτας.

Οι γάτες κινούνται επίσης ανάμεσα σε βαθύ ύπνο REM και στην ελαφριά φάση ύπνου. Κατά τον βαθύ ύπνο, ο εγκέφαλος μιας γάτας παράγει μακρά, ακανόνιστα κύματα, τα οποία ονομάζονται «ύπνος αργού κύματος», ο οποίος συνήθως διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά συνολικά.

Κάποιες φορές, κοιμούνται καθισμένες, ώστε να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση ανά πάσα στιγμή. Όταν η γάτα κινείται από ήρεμο σε βαθύ ύπνο REM, το σώμα της χαλαρώνει, απλώνεται και κυλά στη μία πλευρά.

Όπως τα σκυλιά, έτσι και οι γάτες μπορούν να ονειρευτούν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως περίπου 5 λεπτά και η γάτα γυρνά στη συνέχεια στον ύπνο με αργό κύμα, μέχρι να ξυπνήσει τελικά.

Η μη λήψη αρκετού ύπνου μπορεί να οδηγήσει τα κατοικίδια σε προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ ο ύπνος για πολλές ώρες μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας.

Τα ζώα που πάσχουν από αναιμία, θυρεοειδή ή πόνους, όπως η αρθρίτιδα, μπορούν να κοιμούνται περισσότερο. Μερικές φορές, το συνεχές ροχαλητό στα σκυλιά ίσως είναι ένδειξη για άπνοια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι σκύλοι διαγιγνώσκονται με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM. Αυτά τα σκυλιά «ενεργούν» στα όνειρά τους με βίαιες κινήσεις των ποδιών, δυνατές φωνές ή ακόμα και δάγκωμα.

Ενώ τα κατοικίδια ζώα μας κοιμούνται καλά και συχνά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό για κάθε μεμονωμένο σκύλο και γάτα. Συμβουλευτείτε πάντοτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στον τύπο ύπνου του σκύλου ή της γάτας σας.

Πηγή: Martha Stewart / Εικόνες Pixabay /Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.