DESIGN

Τρένο με πανοραμική θέα

Απόλαυση του ταξιδιού από γιγαντιαία παράθυρα!

Η βραβευμένη αρχιτέκτονας Καζούγιο Σέζιμα (Kazuyo Sejima) έχει σχεδιάσει μια αμαξοστοιχία με τεράστια παράθυρα και καμπύλη γυάλινη μύτη, ώστε οι επιβάτες να έχουν πανοραμική θέα, όπου και αν κάθονται.

Το τρένο «Laview», το οποίο είναι σε λειτουργία μεταξύ Τόκιο και Σαϊτάμα, κινείται μέσα από πόλεις και βουνά, γεγονός που έκανε τη Sejima να σκεφτεί ότι «θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να μπερδευτεί στο περιβάλλον με έναν απαλό τρόπο».

Η Sejima δήλωσε ότι της ζητήθηκε να σχεδιάσει ένα τρένο «όπως δεν το είχε ξαναδεί ποτέ» και επέλεξε την καμπύλη σχεδίαση με γιγαντιαία παράθυρα για να απολαμβάνουν οι επιβάτες την θέα.

«Αυτή είναι η πρώτη μου φορά για να σχεδιάσω ένα τρένο. Η πιο προφανής διαφορά με το σχεδιασμό των κτιρίων είναι ότι το τρένο μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετικά μέρη», εξήγησε.

Κάθε παράθυρο επιβατών είναι 135 Χ 158 εκατοστά και το κατώτατο σημείο κάθε υαλοπίνακα είναι πολύ πιο χαμηλά από το συνηθισμένο των τακτικών τρένων, ώστε προσφέρονται «μεγάλη πανοραμική θέα».

Κάθε τρένο έχει οκτώ βαγόνια, συνολικής χωρητικότητας 422 θέσεων. Η Sejima σχεδίασε τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό των αμαξών, με καναπέδες σε ένα φωτεινό κίτρινο υλικό.

Η ταπετσαρία για τα βαγόνια σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την κλωστοϋφαντουργό Γιόκο Άντο (Yoko Ando). Κάθε κάθισμα διαθέτει ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και τραπέζι μέσα στο υποβραχιόνιο.

Οι τοίχοι των βαγονιών είναι λευκοί σε αντίθεση με τα ζεστά κίτρινα καθίσματα που τυλίγονται γύρω από τον επιβάτη, με πρόθεση να αισθάνεται χαλαρός, σαν να είναι στο σπίτι του.

«Ήθελα να κάνω ένα τρένο που αισθάνεται κανείς σαν ένα σαλόνι, όπου οι επιβάτες μπορούν ελεύθερα να χαλαρώσουν και να νιώσουν επιθυμία να το οδηγήσουν το τρένο», εξήγησε η Sejima

Ο φωτισμός στα βαγόνια είναι σκόπιμα μαλακός και έμμεσος από το θολωτό οροφή της αμαξοστοιχίας. Η Sejima συνεργάστηκε με τον Σόζο Τογιαχίζα (Shozo Toyohisa) για τον φωτισμό, ο οποίος προσαρμόζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να δημιουργεί την πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα ανάλογα με την ώρα.

Η είσοδος σε κάθε βαγόνι φορέα σχεδιάσθηκε σε ζεστές κίτρινες αποχρώσεις, με τεχνητό μαρμάρινο δάπεδο.

Ο εξωτερικός καθρέφτης δημιουργήθηκε με ένα χρώμα αλουμινίου ειδικά σχεδιασμένος για το τρένο «Laview». Ο βαθμός αντανάκλασης που θα προσέφερε η εξωτερική επιφάνεια «μελετήθηκε προσεκτικά για να δείξει μια νέα αίσθηση του τοπίου».

Το μπροστινό τμήμα της αμαξοστοιχίας έγινε με την τοποθέτηση ενός κυρτού υαλοπίνακα πλάτους 1,5 μέτρων, του πρώτου τέτοιου μεγέθους στην Ιαπωνία.

Το τρένο σχεδιάστηκε για να γιορτάσει την 100ή επέτειο της εταιρείας Seibu, στην οποία ανήκει. Το όνομα του «Laview» είναι αρκτικόλεξο. Το L σημαίνει «ένα χώρο που θυμίζει πολυτελή διαβίωση», το Α σημαίνει «ταχύτητα σαν βέλος», ενώ το view είναι για «η θέα των μεγάλων παραθύρων».

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.