ΕΡΕΥΝΑ

Η Ευρώπη θερμαίνεται ακόμη πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζαμε!

Τι δείχνει νέα έρευνα επιστημόνων.

Photo Credit ESA

Πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει τα μοντέλα του κλίματος ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Ευρώπη, και η αύξηση αυτή αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό εκτιμά έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters και χρησιμοποίησε στοιχεία 70 ετών, ώστε να οδηγηθεί σε συγκεκριμένα και ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, η Ρουθ Λόρενς (Ruth Lorenz), επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και επιστήμονας του κλίματος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα στην Ευρώπη από το 1950 έως το 2018.

Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών με υπερβολική θερμότητα στην Ευρώπη υπερτριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του αναλυόμενου χρονοδιαγράμματος, ενώ οι ακραίες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη, ο οποίος δείχνει την εξέλιξη των θερμοκρασιών. Ο χάρτης διαιρεί την Ευρώπη σε τρεις περιοχές, τη Βόρεια Ευρώπη (NEU), την Κεντρική Ευρώπη (CEU) και τη Μεσόγειο (MED).

Η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία (αριστερά) και η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία (δεξιά) σημαίνουν τάσεις για τις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν ήδη δείξει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται, αλλά η νέα μελέτη ήταν μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η αξιοπιστία των εθνικών κλιματικών μοντέλων με τη διασταύρωση των τοπικών δεδομένων παρατήρησης.

Photo Credit Lorenz et al/Geophysical Research Letters/AGU

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρατηρήθηκαν διαφορές στις τάσεις της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτέλεσμα των τοπικών συνθηκών, αλλά η γενική τάση της αύξησης της θερμοκρασίας είναι αναμφισβήτητη.

Αντικατοπτρίζοντας τα δεδομένα αυτά με τα ευρωπαϊκά κλιματικά μοντέλα, και συγκεκριμένα τα περιφερειακά μοντέλα κλιματικών αλλαγών (EURO-CORDEX), οι ερευνητές διαπίστωσαν ορισμένες αποκλίσεις.

«Αποδεικνύουμε επίσης ότι η πλειοψηφία των μοντέλων EURO-CORDEX, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί σχετικά με τις τάσεις των ακραίων θερμοκρασιών, τείνουν να υποτιμούν την ένταση των καυτών ακραίων, ενώ ταυτόχρονα υπερεκτιμούν την υπερθέρμανση των ακραίων ψυχρών θερμοκρασιών», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Ο Μάρτεν φαν Αλστ (Maarten van Aalst), διευθυντής του Κέντρου Ερυθρού Σταυρού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τβέντε, δήλωσε ότι η τάση προς τα κύματα καύσωνα έχει τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες.

«Ο καύσωνας είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Ενώ για πολλούς ανθρώπους σημαίνει μόνο μερικές ζεστές μέρες στο γραφείο ή ακόμα και μια ωραία μέρα στην παραλία, η θερμότητα κυριολεκτικά απειλεί τη ζωή με ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες», επισημαίνει.

«Αντίθετα, για παράδειγμα, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, δεν προκαλούν τόσα θύματα όσο αυτά της ζέστης, τα οποία τα βλέπουμε αργότερα στα στατιστικά στοιχεία, με πιστοποιητικά θανάτου που γράφουν «θερμοπληξία»»…

Πηγή: Earther / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.