ΝΕΑ

Έτοιμο το τηλεσκόπιο που θα βλέπει και εξωγήινους!

Είναι η τελευταία λέξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Photo Credit NASA/Chris Gunn

Η κατασκευή και η συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) έχει προκαλέσει καθυστερήσεις από την έναρξη του έργου το 1996.

Αρχικά, θεωρείτο ότι θα ήταν έτοιμο να πετάξει το 2018, αλλά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν σοβαρές καθυστερήσεις.

«Η συναρμολόγηση του τηλεσκοπίου και των επιστημονικών οργάνων του, η ηλιακή ακτινοβολία και το διαστημικό σκάφος σε ένα παρατηρητήριο αντιπροσωπεύει ένα απίστευτο επίτευγμα από ολόκληρη την ομάδα του Webb», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Μπιλ Οκς (Bill Ochs), από το «Goddard Space Flight Centre», της NASA.

«Αυτό το ορόσημο συμβολίζει τις προσπάθειες χιλιάδων αφοσιωμένων ατόμων για πάνω από 20 χρόνια σε ολόκληρη τη NASA, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τον Οργανισμό Διαστήματος του Καναδά και τους υπόλοιπους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους μας».

Photo Credit NASA/Chris Gunn

Το JWST είναι ο πολυαναμενόμενος διάδοχος του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ (Hubble), το οποίο έχει ήδη χάσει τρία από τα έξι γυροσκόπια του, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.

Το νέο τηλεσκόπιο είναι πλέον προγραμματισμένο για εκτόξευση τον Μάρτιο του 2021 και φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό ότι αυτή τη φορά θα πετάξει στο Διάστημα.

Και σίγουρα, υπάρχει χώρος στους ουρανούς και για τα δύο τηλεσκόπια. Ο καθρέφτης του Webb έχει διάμετρο 6,5 μέτρα σε σύγκριση με τον κάτοπτρο 2,4 μέτρων του Hubble.

Επιπλέον, το Webb παρατηρεί τους ουρανούς σε ελαφρώς διαφορετικά και μεγαλύτερα μήκη κύματος, από το ορατό έως το μέσο της υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Οι δυνατότητες του Hubble κυμαίνονται από υπεριώδη έως σχεδόν υπέρυθρη – έτσι το Webb θα είναι σε θέση να κοιτάξει σε μεγαλύτερες αποστάσεις για να δει αντικείμενα με υψηλές ερυθρές μετατοπίσεις, όπως γαλαξίες πρώιμου σύμπαντος, οι οποίοι είναι αόρατοι στο Hubble.

Photo Credit NASA/Chris Gunn

Το Webb θα πρέπει επίσης να διατηρείται σε πολύ ψυχρή θερμοκρασία λειτουργίας, προκειμένου να παρατηρεί τα μέσα μήκη κύματος υπέρυθρων ακτίνων, ακόμα και ενδείξεις ζωής στο Διάστημα.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα Webb θα είναι η πλήρης ανάπτυξη αυτής της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία ήταν το μέρος που είχε τεχνικά προβλήματα το 2017.

Το ηλιακό κάτοπτρο έχει δοκιμαστεί από τότε, όπως και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Τώρα ο στόχος είναι να δούμε αν λειτουργούν όπως προβλέπεται στο πλήρως συναρμολογημένο τηλεσκόπιο, με μια πλήρη σειρά δοκιμών ανάπτυξης και περιβαλλοντικών δοκιμών.

«Η ομάδα μηχανικών έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε απίστευτες νέες απόψεις για το εκπληκτικό σύμπαν μας», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Webb, Γκρέγκορι Ρόμπινσον (Gregory Robinson), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της NASA.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.