ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδες ηφαίστειο γέμισε τον Ειρηνικό με ελαφρόπετρα!

Προήλθε από γιγαντιαία υποβρύχια έκρηξη…

Photo Credit Joshua Stevens/NASA Earth Observatory

Στις αρχές Αυγούστου του 2019, οι ναυτικοί ενός καταμαράν στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, άρχισαν να βλέπουν το περιβάλλον γύρω τους να αλλάζει.

Όσο μπορούσε να δει το μάτι, ο ωκεανός μετατράπηκε από μια γαλάζια απόλαυση σε μια κολοσσιαία συλλογή πλωτών βράχων, οι οποίοι έβγαζαν καπνούς και θειούχες οσμές.

Αυτοί οι βράχοι, κάποιοι από τους οποίους ήταν τόσο μεγάλοι όσο το ανθρώπινο κεφάλι, ήταν εύκολο να σηκωθούν με το χέρι. Αναγνωρίστηκαν γρήγορα ως ελαφρόπετρες, ηφαιστειακά συντρίμμια γεμάτα τρύπες και παγιδευμένα αέρια που τους έδιναν άνωση στο νερό.

Δορυφορικές εικόνες – πολλές από τις οποίες μοιράστηκαν στο Twitter, από τον Σάιμον Κάρν (Simon Carn), έναν ηφαιστειολόγο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, έδειξαν μια γιγάντια «σχεδία» από ελαφρόπετρα, η οποία κινείτο στον ανοιχτό ωκεανό, ωθούμενη από τους ανέμους και τα κύματα.

Photo Credit Simon Carn

Η «σχεδία» κάλυπτε μια περιοχή λίγο μεγαλύτερη από το Σαν Φρανσίσκο, γύρω στα 122 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Αναμφισβήτητα, είχε σημειωθεί μεγάλη υποβρύχια έκρηξη, αλλά δεν ήταν άμεσα σαφές ποιο ηφαίστειο ήταν υπεύθυνο. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, οι επιστήμονες βρήκαν τον κύριο ύποπτο, ένα ηφαίστειο κοντά στα νησιά Τόνγκα, το οποίο ακόμα δεν έχουν ονομάσει.

Αυτό το «ανώνυμο» ηφαίστειο έκανε ντεμπούτο το 2001, και όπως όλα δείχνουν είναι ιδιαίτερα ενεργό, σύμφωνα με τον Σκοτ Μπράιαν (Scott Bryan), γεωεπιστήμονα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Συνήθως μια υποθαλάσσια έκρηξη προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται μια πολύ καλή εξέλιξη στον αντίποδα της καταστροφής των υφάλων.

Photo Credit NASA

Η Ρεμπέκα Κάρεϊ (Rebecca Carey), ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δήλωσε ότι στη «σχεδία» υπάρχουν ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια ελαφρόπετρας και κάθε ένα από αυτά αποτελεί «όχημα» για κάποιο θαλάσσιο οργανισμό.

Αρχικά, εξηγεί ο Bryan, η «σχεδία» ήταν συμπαγής, με πάχος περίπου 30 εκατοστά και έκταση περίπου 20 με 40 τετραγωνικά μίλια. Στη συνέχεια αραιώθηκε και απλώθηκε, καλύπτοντας έκταση 58 τετραγωνικών μιλίων.

Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από ναυτικούς και δορυφόρους, ο Bryan εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 162 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από ελαφρόπετρα.

Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα κομμάτια θα χωρούσαν σε περισσότερες από 6.000 πισίνες ολυμπιακού μεγέθους.

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.