ΖΩΗ

Τα ροζ κελιά!

Παράξενη, αλλά ενδιαφέρουσα επιλογή…

Photo Credit Amaranthine, Interiors Events / Facebook 

Ένας αμφιλεγόμενος τρόπος για να περιορίσει την επιθετικότητα των κρατουμένων εφαρμόζεται σε αρκετές ελβετικές φυλακές, όπου τα κελιά είναι βαμμένα σε ένα χρώμα, το οποίο ονομάζεται «Cool Down Pink».

Παρόλο που το μέτρο υιοθετήθηκε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν με το μέτρο για διαφόρους λόγους.

Είναι γνωστό ότι τα χρώματα έχουν σημαντική επιρροή στη διάθεσή μας. Λέγεται ότι το κόκκινο μπορεί να τονώσει την όρεξή μας, γι’ αυτό είναι πιο πιθανό να το δείτε σε εστιατόρια, σε αντίθεση με το μπλε, το οποίο προφανώς κόβει την όρεξη.

Κάθε χρώμα συνδέεται με διάφορα συναισθήματα, τα οποία ως σύνολο μπορούν να επηρεάσουν τις διαθέσεις μας. Για παράδειγμα, το ροζ συνήθως συνδέεται με την ευτυχία και τη συμπόνια, αλλά και την αδυναμία ή τη θηλυκότητα.

Και αυτό είναι που το κάνει τόσο αμφιλεγόμενο. Οι ψυχολόγοι έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους, αλλά η χρήση του στο ποινικό σύστημα έχει επίσης περιγραφεί ως ταπεινωτική.

Ο πρώτος που έριξε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το ροζ στις φυλακές για να περιορίσει την επιθετικότητα των κρατουμένων ήταν ο ερευνητής Αλεξάντερ Σάους (Alexander Schauss), ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων για να αποδείξει τη δύναμη του χρώματος στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Photo Credit DOLD AG IN WALLISELLEN (CH)

Οι αξιωματικοί του ναυτικού Τζιν Μπέικερ (Gene Baker) και Ρον Μίλερ (Ron Miller) ήταν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα του Schauss και ζωγράφισαν σε φωτεινό ροζ τα κελιά στις ναυτικές τους βάσεις και αργότερα ανέφεραν μια δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά των φυλακισμένων.

Προφανώς, όλοι ήταν πολύ λιγότερο επιθετικοί. Το χρώμα έγινε γνωστό ως «Baker-Miller Pink» και χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη δεκαετία του 1980.

Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο ψυχολόγος Όλιβερ Γκένσοου (Oliver Genschow) διεξήγαγε αυστηρές δοκιμές για να ελέγξει εάν το «Baker-Miller Pink» έχει πραγματικά καταπραΰνει τους βίαιους κρατούμενους. Αλλά, αποδείχθηκε ότι δεν το έκανε.

Το 2011 η Ελβετή ψυχολόγος Ντανιέλα Σπιθ (Daniela Späth) αποφάσισε να πραγματοποιήσει τα δικά της πειράματα με το δικό της ροζ, το οποίο ονόμασε «Cool Down Pink».

Εφαρμόστηκε στα κελιά 10 φυλακών σε όλη την Ελβετία και μετά από τέσσερα χρόνια το προσωπικό των φυλακών είπε ότι διαπίστωσε σημαντικά λιγότερη επιθετική συμπεριφορά των κρατουμένων στα βαμμένα ροζ κελιά, σε σύγκριση με εκείνους που έμεναν στα άλλα.

Το «Cool Up Pink» είναι το νέο χρώμα, το οποίο χρησιμοποιείται και σε φυλακές εκτός Ελβετίας. Το ροζ χρησιμοποιείται επίσης σε γερμανικές και αμερικανικές φυλακές.

Photo Credit Didier Crombez / Facebook 

Παράλληλα, η Späth, πρότεινε και άλλες εφαρμογές, όπως η διακόσμηση στους χώρους ασφαλείας των αεροδρομίων, σε σχολεία και ψυχιατρεία.

Αλλά ενώ οι ψυχολόγοι και το προσωπικό των φυλακών μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με το «Cool Down Pink» και την επίδραση του, οι κρατούμενοι δεν φαίνεται να είναι τόσο χαρούμενοι.

Χαρακτηριστική ήταν η άποψη ενός πρώην κρατουμένου σε ελβετική φυλακή, ο οποίος είπε ότι η κράτηση σε ένα ροζ κελί που έμοιαζε με την «κρεβατοκάμαρα ενός μικρού κοριτσιού» ήταν πολύ εξευτελιστική.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η απλή συσχέτιση του χρώματος με τη θηλυκότητα είναι στερεότυπη, διακριτική και σεξιστική. Ένας μελετητής για την ισότητα των φύλων έχει επίσης αποκαλέσει τα ροζ κελιά ταπεινωτικά και εξευτελιστικά.

Το «Cool Up Pink», πάντως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μερικές ελβετικές φυλακές και τα ηρεμιστικά της αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται, αλλά η διαμάχη γύρω από το χρώμα παραμένει.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.