ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γλυπτά φτιαγμένα από ζώα!

Ποιος λέει ότι τα άλογα και οι αγελάδες δεν είναι καλλιτέχνες;

Ένας συνταξιούχος ψαράς, ο οποίος έγινε συγγραφέας και φωτογράφος, ο Γουιτ Ντέσνερ (Whit Deschner), εκμεταλλεύτηκε την αγάπη των ζώων για το αλάτι, προκειμένου να δημιουργήσουν τέχνη!

Έτσι, πρόσφερε σε διάφορα ζώα ένα μπλοκ αλατιού και τα άφησε να το γλύφουν. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν γλυπτά, τα οποία μοιάζουν με αφηρημένες κατασκευές καλλιτεχνών.

Τα γλυπτά που εμφανίζονται στο διαγωνισμό «The Great Salt Lick» στο Όρεγκον, είναι έργα αλόγων, βοοειδών, προβάτων και ελαφιών!

Ο Deschner διοργανώνει τον διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια, προσκαλώντας κτηνοτρόφους, αγρότες και οποιονδήποτε άλλο έχει πρόσβαση σε βοσκότοπους να υποβάλουν «σφραγισμένα» τα γλυπτά των ζώων…

Υπάρχει όμως ένας όρος: το ζώο πρέπει να είναι υπεύθυνο για το γλυπτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τίποτα άλλο παρά μόνο τη γλώσσα του, για να το σχηματίσει από ένα τετράγωνο μπλοκ αλατιού 23 κιλών.

«Το πρώτο έτος έκανα μια ανακοίνωση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκαλίσουν τα μπλοκ, αλλιώς θα πάρω δείγματα DNA και δεν θα τους αφήσω να συμμετάσχουν ξανά», είπε γελώντας ο Deschner.

Πάντως, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ειλικρινείς για το τι υποβάλλουν και ότι έχει ακόμη «καλό μάτι για να αποκρυπτογραφήσει» ποια είδη ζώων είναι υπεύθυνα για τη σκάλισμα κάθε μπλοκ.

«Ελάφια και πρόβατα, είναι πολύ ρεαλιστές, οι αγελάδες πιο ιμπρεσιονιστές και τα άλογα δεν έχουν καμία αίσθηση τέχνης», λέει. «Είναι το μέγεθος της γλώσσας που με ενημερώνει για τον κάθε γλύπτη. Οι αγελάδες έχουν ένα πολύ ευρύ πινέλο, για να δουλέψουν»…

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε ως ένα αστείο ανάμεσα σε φίλους, το 2006, έχει μετατραπεί σε έναν φιλικό ανταγωνισμό, ο οποίος συμβαίνει να είναι για καλή αιτία.

Με τα χρόνια, Deschner έχει πλειστηριάσει εκατοντάδες γλυπτά ζώων και προσέφερε περισσότερα από 150.000 δολάρια στην έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ο ίδιος διαγνώστηκε με την ασθένεια το 2000.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός βοήθησε να μπει στον χάρτη το Μπέικερ Σίτι (Baker City), όπου γίνεται. Το 2014, η πόλη εγκατέστησε ένα τετράπλευρο χάλκινο γλυπτό, αντίγραφο γλειψίματος αλατιού, στον κεντρικό δρόμο της πόλης, σε αναγνώριση της ετήσιας εκδήλωσης.

Ακόμα, γλυπτά ζώων έχουν εκτεθεί σε γκαλερί και μουσεία σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Whit Deschner / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.