ΖΩΗ

Κατσίκια στη μάχη κατά των πυρκαγιών!

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Πορτογαλία.

Περίπου 11.000 κατσίκια συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό και βοηθά στη μείωση της υπερανάπτυξης των ξερών χόρτων, τα οποία προκαλούν δασικές πυρκαγιές.

Στην Πορτογαλία οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και οι εκατοντάδες πυροσβέστες, μαζί με τα εναέρια μέσα, δεν φέρνουν άμεσα αποτελέσματα στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Έτσι, σκέφτηκαν ένα διαφορετικό είδος πρόληψης, με τον καθαρισμό των δασών από τα ξερόχορτα, χωρίς να δαπανώνται τεράστια ποσά. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και ήδη εφαρμόζεται, ήταν τα κατσίκια.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι πληθυσμοί των αγροτικών περιοχών έχουν μειωθεί, μια τάση η οποία παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κάποτε υπήρχαν πόλεις στις οποίες ζούσαν δεκάδες βοσκοί, και γύρω από αυτές υπήρχαν βοσκοτόπια, τα οποία έτρεφαν πολλά κοπάδια ζώων.

Καθώς ο πληθυσμός γερνά και οι νέοι φεύγουν από τα χωριά, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν λιγότεροι βοσκοί και να περιορίζεται ο αριθμός των ζώων, τα οποία τρέφονται από τα λιβάδια και τα δάση.

Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως ως σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής, επιτρέποντας την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών στην Πορτογαλία και τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως διαπιστώνουμε και στην Ελλάδα.

Τον 20ο αιώνα, η «εποχή της φωτιάς» ήταν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αλλά τώρα αρχίζει τον Ιούνιο και συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης, η πορτογαλική κυβέρνηση διέθεσε το 2019 το 50% του προϋπολογισμού της για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στα μέτρα πρόληψης, από 20% που ήταν το 2017.

Ένα πολύ μικρό κομμάτι του προϋπολογισμού περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα, το οποίο ενθαρρύνει τους βοσκούς να πηγαίνουν τις αγέλες τους σε αγροτικές περιοχές και τα δάση, στα οποία φυτρώνει η γνωστή κουμαριά, η οποία έχει κηρώδη φύλλα.

Τα φύλλα αυτά αποτελούν «καύσιμο» για τις πυρκαγιές, καθώς παίρνουν φωτιά εύκολα. Τα κατσίκια, από την άλλη πλευρά, καταβροχθίζουν τα φύλλα και δεν τα πειράζει να αναρριχηθούν, για να τα πιάσουν.

Η επιστροφή των κατσικιών στην ύπαιθρο είναι μια λογική λύση για να βοηθήσουν τα ιδιαίτερα απομακρυσμένα χωριά να ελαχιστοποιήσουν τις πυρκαγιές.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο κοστίζει μόλις λίγες χιλιάδες ευρώ, αναπτύχθηκε από τη δασική υπηρεσία της χώρας και σε 40 έως 50 βοσκοτόπους έχουν αναπτυχθεί περίπου 11.000 αιγοπρόβατα.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 στρέμματα βοσκοτόπων, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα – αν βέβαια οι βοσκοί λάβουν χρηματοδότηση. Σήμερα, ένας βοσκός εκτιμά ότι η χορηγία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τα τρία ευρώ την ημέρα.

Το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο, ενώ ορισμένες από τις οδηγίες των δασικών αξιωματούχων λειτουργούν κατά της λογικής των βοσκών.

Για παράδειγμα, η βλάστηση κοντά στους δρόμους είναι από τα πιο κρίσιμα σημεία που χρειάζονται καθαρισμό, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη πηγή διατροφής για τις κατσίκες.

Ωστόσο, υπάρχει ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αναγνωρίζονται οι δυσκολίες και χρειάζεται αλλαγή ολόκληρου του συστήματος δασοπροστασίας, για εξάλειψη των πυρκαγιών.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.