ΤΟΠΟΙ

Η παλαιότερη αντισεισμική δομή του κόσμου

Πρόκειται για τον τάφο του Κύρου.

Photo Credit Mohammad Reza Domiri Ganji

Οι φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες, οι τυφώνες και οι σεισμοί θεωρούνταν «θεϊκές πράξεις», αλλά εδώ και αιώνες οι πρόγονοί μας αρνούνταν να υποκύψουν στην οργή των ανώτερων όντων.

Με διάφορες κατασκευές προστάτευαν τα σπίτια του από τις πλημμύρες, ενώ δημιούργησαν και καταφύγια για να γλυτώνουν από τα ξέσπασμα των φυσικών στοιχείων.

Ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι, σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν επίσης καλή γνώση της οικοδόμησης κτιρίων ανθεκτικών σε σεισμούς.

Photo Credit A. Davey

Ο τάφος του Μεγάλου Κύρου, του ιδρυτή της Περσικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται η πρώτη δομή, η οποία είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία «απομόνωσης βάσης» για να αντισταθεί σε σεισμούς, δηλαδή στηρίζεται σε ελαστικά θεμέλια.

Και δεν το έκαναν μόνο οι Πέρσες. Στην αρχαία Κρήτη, για παράδειγμα, πολλά κτίρια κατασκευάστηκαν από πέτρινους όγκους συνδεδεμένους με ξύλινα στοιχεία, προκειμένου να εισάγουν ευκαμψία σε μια κατά τα άλλα άκαμπτη δομή, η οποία ήταν επιρρεπής σε ρωγμές, όταν το έδαφος συγκλονιζόταν.

Photo Credit Tasnim News Agency

Τα κτίρια χτίζονταν επίσης πάνω από άμμο ή σε χαλαρά χαλίκια, τα οποία απορροφούσαν δονήσεις κατά τη διάρκεια σεισμών. Ο ναός της Αθηνάς στην Τροία (1500 π.Χ.) στηρίζεται σε ένα πυκνό θεμέλιο άμμου, καθώς και στους δωρικούς ναούς της Ποσειδωνίας, στην Καλαβρία, (273 π.Χ.).

Στην αρχαία Ελλάδα και την Περσία αναπτύχθηκε μια νέα τεχνική όπου ένα διαφορετικό υλικό, όπως το κεραμικό και ο πηλός, εγχύθηκε ανάμεσα στο έδαφος και το θεμέλιο, έτσι ώστε όταν το έδαφος, έτρεμε ένα στρώμα ολίσθαινε πάνω από το άλλο και αυτή ήταν η ελαχιστοποιημένη βλάβη που προκαλείτο από έναν σεισμό.

Photo Credit Tasnim News Agency

Στα σύγχρονα κτίρια, οι δομικοί μηχανικοί χρησιμοποιούν ρουλεμάν και συστήματα ελατηρίων για να απομονώσουν τη δομή από το έδαφος που κουνιέται όταν γίνεται σεισμική δόνηση.

Ένα από τα πρώτα παραδείγματα της «απομόνωσης της βάσης» μπορεί να βρεθεί στον τάφο του Κύρου στις Πασαργάδες, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενίδων (559-530 π.Χ.) στο σημερινό Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι κυριάρχησε σε μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία απλωνόταν από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδό ποταμό, το Μαυσωλείο του Κύρου είναι εξαιρετικά απλό.

Photo Credit Alireza Javaheri

Ο τάφος έχει περίπου κυβικό σχήμα με διαστάσεις περίπου 6 Χ 5 μέτρα. Μία μικρή πόρτα οδηγεί στον κυρίως θάλαμο. Η οροφή του είναι τριγωνική και στέκεται πάνω από μια πυραμιδική βάση με έξι μεγάλα σκαλοπάτια. Όλα είναι κατασκευασμένα από μεγάλους βράχους.

Το θεμέλιο είναι κατασκευασμένο από διάφορα στρώματα ασβεστόλιθου. Το πρώτο στρώμα, ή βάση, είναι κατασκευασμένη από πέτρες μαζί με κονίαμα τσιμέντου, το οποίο αποτελείται από ένα μείγμα από ασβέστη και τέφρα ή άμμο.

Photo Credit ahura_

Τα ανώτερα στρώματα είναι κατασκευασμένα από μπλοκ που είναι δεμένα μαζί με μεταλλικές ράβδους, αλλά δεν είναι δεμένα με τη βάση. Αυτό επιτρέπει στα ανώτερα στρώματα να γλιστρούν στην κορυφή του πρώτου στρώματος, της θεμελίωσης, σε περίπτωση σεισμού.

Είναι προφανές ότι ο τάφος του Κύρου άντεξε σε πολυάριθμους σεισμούς για τα τελευταία 2.500 χρόνια, αν και δεν είμαστε σίγουροι πόσο μεγάλοι ήταν αυτοί οι σεισμοί.

Photo Credit Franco Pecchio

Ωστόσο, οι αρχαίοι ιστορικοί διαφωνούν αν αυτό το μαυσωλείο ανήκει στον Κύρο, έστω και αν θεωρείται ένας τόπος που επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο σχεδιασμός του τάφου του Κύρου θεωρείται της ίδιας τεχνικής και αρχιτεκτονικής με αυτούς άλλων βασιλέων στη Μεσοποταμία, και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.