ΕΡΕΥΝΑ

Μύθοι και αλήθειες για τους αριστερόχειρες

Είναι πράγματι πιο έξυπνοι;


Κάποτε το να ήταν κάποιος αριστερόχειρας, θεωρείτο κάτι «διαβολικό» και κακό. Έτσι, γινόταν προσπάθεια από γονείς και δασκάλους να μάθουν στα παιδιά να γράφουν με το «καλό» χέρι, το δεξί.

Στη σημερινή εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι μύθοι τοποθετούν τους αριστερόχειρες στα άτομα με ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και δεν είναι λίγοι που φέρνουν σαν παράδειγμα τον Λεονάρντο ντα Βίντσι…

Άσχετα με το αν ορισμένοι αριστερόχειρες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τις δεξιότητες του Λεονάρντο, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζουν.

Στη μελέτη της, που δημοσιεύθηκε στο Conversation, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Έμμα Κάρλσον (Emma Karlsson), από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ (Bangor), επιδιώκει να βρει απαντήσεις στους μύθους που κυκλοφορούν και δεν είναι σίγουρη ότι έχει επισημάνει τις αιτίες.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πλήρως γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 12% των ανδρών είναι αριστερόχειρες, αλλά μόνο το 8% των γυναικών, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Το γεγονός ότι οι αριστερόχειρες αποτελούν μειοψηφία, οι θετικοί μύθοι αφθονούν. Πολλοί λένε ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν το «σωστό τμήμα του εγκεφάλου» τους.

Αυτός είναι ίσως ένας από τους πιο επίμονους μύθους για τον συνδυασμό του χεριού με το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο έχει σχέση με την προσωπικότητα και την αποφασιστικότητά. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, λένε οι ερευνητές.

Η αλήθεια είναι ότι το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος και το αριστερό ημισφαίριο τη δεξιά πλευρά.

«Αυτή η ιδέα ότι κάθε ημισφαίριο είναι εξειδικευμένο για κάποιες δεξιότητες είναι γνωστό ως πλευρική τομή του εγκεφάλου. Ωστόσο, τα ημισφαίρια δεν λειτουργούν μεμονωμένα, καθώς μια παχιά ζώνη νευρικών ινών – η οποία ονομάζεται corpos callosum – συνδέει τις δύο πλευρές», εξηγούν.

Οι ερευνητές έχουν βρει πολλές εγκεφαλικές σπεσιαλιτέ ή «ασυμμετρίες» και στα δύο ημισφαίρια. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι εξειδικευμένες στο δεξιό ημισφαίριο και περιλαμβάνουν πράγματα, όπως η επεξεργασία ενός προσώπου, κάποιες δεξιότητες και η αντίληψη των συναισθημάτων, που πίστευαν στο παρελθόν ότι ήταν δουλειά του αριστερού ημισφαιρίου.

Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες είναι εξειδικευμένες στον εγκέφαλο μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και έτσι μπορούν οι ειδικοί να τις μελετήσουν χρησιμοποιώντας απλές δοκιμασίες αντίληψης.

«Για παράδειγμα, στην πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής ομάδας μου, παρουσιάσαμε εικόνες από πρόσωπα που διαμορφώθηκαν έτσι, ώστε το ένα μισό του προσώπου να δείχνει ένα συναίσθημα, ενώ το άλλο μισό να δείχνει διαφορετικό συναίσθημα, σε μεγάλο αριθμό δεξιόχειρων και αριστερόχειρων», υπογραμμίζει η Karlsson.

«Συνήθως, οι άνθρωποι βλέπουν το συναίσθημα που εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά του προσώπου, και πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζεται και στο δεξιό ημισφαίριο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι τα οπτικά πεδία υφίστανται επεξεργασία με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μια προκατάληψη για την αριστερή πλευρά του».

Και όπως επισημαίνει «η εκμάθηση του τι κάνει τους αριστερούς χειρισμούς διαφορετικούς, θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να λύσουμε τελικά πολλά από τα μακροχρόνια νευροψυχολογικά μυστήρια του εγκεφάλου».

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.