ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Πράσινοι καρχαρίες!

Εκπέμπουν μια μυστηριώδη λάμψη…

Οι λαμπεροί catsharks, οι οποίοι κρύβονται στα βάθη των ωκεανών, διαθέτουν έναν μηχανισμό φθορισμού που δεν έχει ξαναβρεθεί σε άλλο οργανισμό.

«Η μελέτη του βιοφθορισμού στον ωκεανό είναι σαν ένα διαρκώς εξελισσόμενο μυθιστόρημα μυστηρίου, με νέες ενδείξεις, οι οποίες παρέχονται, καθώς προχωρούμε στην έρευνα», δήλωσε ο βιολόγος Ντέιβιντ Γκρούμπερ (David Gruber), από το City University της Νέας Υόρκης.

Πολλά ζώα φθορίζουν, όπως βατράχια, σκορπιοί, χαμαιλέοντες, χελώνες και μια ολόκληρη πληθώρα θαλάσσιων πλασμάτων. Με κάποιο τρόπο η πλειοψηφία εξέλιξε τον μηχανισμό τους, παράγοντας μια πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP).

Αλλά σε δύο είδη catshark, στον «chain catshark» (Scyliorhinus retifer) και στον «swell shark» (Cephaloscyllium ventriosum), η βιοφωσφορίζουσα… λάμπα τους παράγεται από μια χημική οδό, η οποία δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο πλάσμα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η λάμψη των καρχαριών δημιουργείται από μεταβολίτες, οι οποίοι βρίσκονται μόνο στα ελαφριά τμήματα των κηλίδων του δέρματός τους.

Μάλιστα, είναι αόρατοι με το γυμνό ανθρώπινο μάτι -αλλά τα μάτια των καρχαριών μπορούν να το δουν-
και γι’ αυτό ο φθορισμός τους δεν ανακαλύφθηκε μέχρι το 2014.

Επειδή πρόκειται για ένα διαφορετικό χημικό μονοπάτι από αυτά που χρησιμοποιούνται από άλλα θαλάσσια πλάσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι σαν μια μυστική οπτική γλώσσα που μόνο οι καρχαρίες μπορούν να καταλάβουν, βοηθώντας τους να κυνηγήσουν ή να συναντηθούν.

Είναι πιθανό, επίσης, οι μεταβολίτες να τους βοηθούν, για να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καρχαρίες φαινόταν ασυνήθιστα καθαροί, χωρίς βιολογική μόλυνση στο δέρμα τους.

Αν και το δέρμα καρχαρία είναι γνωστό για τις αντιρρυπαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του, τόσο τα είδη του catshark σε αυτή τη μελέτη περνούν πολύ χρόνο στη λάσπη του βυθού, η οποία περιέχει περισσότερα βακτήρια από το νερό.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει ακόμα ένα μυστήριο των καρχαριών και ελπίζω ότι αυτό μας εμπνέει να μάθουμε περισσότερα για τα μυστικά τους και να εργαστούμε για την καλύτερη προστασία τους», υπογραμμίζει ο Gruber.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience.

Πηγή: Science Alert / Photo Credit David Gruber / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.