ΕΡΕΥΝΑ

Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει το 70% της Γης

Έχουμε περιθώριο μόλις… μια δεκαετία, για να αποτρέψουμε μια συνολική καταστροφή.

Τα μέσα υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι αν θα προλάβουμε να τα εφαρμόσουμε, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε νέα έκθεση, η οποία τεκμηριώνει την επικίνδυνη κατάσταση του πλανήτη μας.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει την ίδια τη Γη, από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας.

Εάν ο πλανήτης ζεσταθεί πάνω ​​από τους 2 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζουμε στην αναπτυξιακή πορεία που ακολουθούμε, με την εξαιρετική ανισότητα και την έλλειψη παγκόσμιας συνεργασίας, ο κόσμος θα μπορούσε να γεμίσει με περιοχές με επισιτιστική ανασφάλεια, καταρρέοντα οικοσυστήματα αλλά και ερήμους!

Αλλά όπως και με άλλες εκθέσεις, δείχνει με προσοχή ότι έχουμε τα μέσα που μπορούμε, για να σταματήσουμε την καταστροφή του πλανήτη, όμως πρέπει να τα παραλάβουμε ως κοινωνίες και να τα χρησιμοποιήσουμε.

Η έκθεση κυκλοφόρησε σε 1.300 σελίδες και είναι έργο περίπου 100 από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, οι οποίοι εργάζονται σε τομείς που καλύπτουν την κλιματική αλλαγή, τη διατροφή, τα δάση και τη γεωργία.

Τα ευρήματα, τα οποία καταγράφονται είναι εφιαλτικά, για το πώς έχουμε αλλάξει τη Γη.

Από το 1961, σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει «πρωτοφανή ποσοστά γης και γλυκού νερού», για να φιλοξενηθούν, σήμερα, οι 7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη.

Αυτό έχει μεταφραστεί σε άμεσο μετασχηματισμό 70% του συνόλου της Γης (!!!), χωρίς να υπολογίζονται οι πάγοι. Αλλά κάθε μέτρο του εδάφους επηρεάζεται από την αλλαγή του κλίματος.

Η έκθεση σημειώνει ότι το έδαφος έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι η μέση θερμοκρασία πάνω από τη Γη από το 2006 έως το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος όπου ζούμε, έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχετικά ασφαλή όρια του κατώτατου ορίου των 1,5 βαθμών Κελσίου, τα οποία σκιαγραφήθηκαν σε μία από αυτές τις τελευταίες εκθέσεις της IPCC.

Φυσικά, το κατώτατο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου έχει σημασία και για πολλές ωκεάνιες διεργασίες, όπως και η αύξηση των θαλασσών μέσω της επέκτασης των υδάτων, οπότε δεν είμαστε ακόμα τεχνικά πάνω από το όριο, αλλά βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού.

Οι ανθρώπινες χερσαίες δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε κάποια από αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας. Η γεωργία και η αποψίλωση των δασών, ειδικότερα, διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο στην απελευθέρωση της ρύπανσης με τα αέρια του θερμοκηπίου.

Μόνο οι αλλαγές χρήσης γης ευθύνονται για το 13% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για το 44% των εκπομπών μεθανίου και το 80% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου.

Τα τελευταία δύο είναι αέρια θερμοκηπίου, τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου, ενώ σκοτώνουν επίσης το στρώμα του όζοντος, σαν να μην είναι αρκετά κακές οι επιπτώσεις του κλίματος.

Αυτός ο τοξικός συνδυασμός ρύπων έχει αλλάξει το τοπίο. Τα θερμότερα μέρη έχουν ψηθεί στην ξηρασία, ιδιαίτερα στις ξηρές περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η απερήμωση έχει προχωρήσει σε ξηρές περιοχές κατά περίπου 1% ετησίως από το 1961-2010, και από το 1980, 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει την οργή της.

Αν συνεχίσουμε να βγάζουμε τη θερμότητα στη Γη, τελικά η ικανότητά της να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους του κλίματος θα εξαφανιστεί.

Η έκθεση επισημαίνει ότι «η σταθερότητα του εφοδιασμού σε τρόφιμα αναμένεται να μειωθεί καθώς το μέγεθος και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αυξάνονται».

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων και μάλιστα, μέρος του κόσμου ήδη ζει με κλιματικές διαταραχές στο σύστημα διατροφής.

«Υπάρχουν πολλές δράσεις διαθέσιμες για εμάς τώρα», ανέφερε η συγγραφέας και οικολόγος Παμ Μακέλεουι (Pam McElwee). «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποια τεχνολογική καινοτομία».

Οι κυριότεροι από αυτές τις δράσεις είναι οι πρακτικές αποκαταστατικής γεωργίας, ώστε να αναστραφεί η τάση της διάβρωσης του εδάφους, που συμβαίνει 10-20 φορές ταχύτερα από ό,τι δημιουργείται το νέο έδαφος.

Σε πραγματικούς όρους, αυτό σημαίνει φύτευση καλλιεργειών κάλυψης, εξάσκηση μη γεωργικής καλλιέργειας, σπάνια εφαρμογή λιπασμάτων και απομάκρυνση των εργοστασίων.

Η έκθεση χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για το μέλλον και σύμφωνα με το χειρότερο η επισιτιστική ανασφάλεια δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, σε συνδυασμό με το υποβαθμισμένο έδαφος και την οξεία λειψυδρία.

Το βέλτιστο σενάριο είναι ένας κόσμος 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με «υψηλά εισοδήματα και μειωμένες ανισότητες, αποτελεσματική ρύθμιση της χρήσης του εδάφους, λιγότερη κατανάλωση πόρων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που παράγονται με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, χαμηλότερα απόβλητα τροφίμων, ελεύθερο εμπόριο και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και τρόπους ζωής».

Ακόμα και τότε, όμως, ο κόσμος θα αντιμετώπιζε έναν «υψηλό κίνδυνο» υποβάθμισης της Γης αν εξακολουθεί να ανεβαίνει η θερμοκρασία και ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Και ο χρόνος όλο και λιγοστεύει, καθώς το όριο ανάκαμψης είναι το 2030.

Πηγή: Earther / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.