ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κατακόρυφα συγκροτήματα «δασικών» διαμερισμάτων

Προορίζονται για τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι (Stefano Boeri) έχει σχεδιάσει -σε συνεργασία με την Αιγύπτια  Σίμα Σαλάς (Shimaa Shalash)- τρεις επταώροφες πολυκατοικίες γεμάτες πράσινες βεράντες, οι οποίες προβλέπονται να χτιστούν 45 χιλιόμετρα από το Κάιρο.

Η νέα διοικητική πρωτεύουσα χτίζεται στην έρημο κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσιi, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2013. Προβλέπεται να φιλοξενούνται εκεί τα κυριότερα κυβερνητικά τμήματα και ξένες πρεσβείες.

Ο Boeri ο οποίος δημιουργεί «πράσινα» κτίρια σε διάφορες πόλεις, θα εφαρμόσει για πρώτη φορά την πρακτική του «κάθετου δάσους», στην αφρικανική ήπειρο.

Κάθε κτίριο σε σχήμα κύβου θα έχει 30 μέτρα ύψος και 30 μέτρα πλάτος. Ο Stefano Boeri εκτιμά ότι τα τρία κτίρια θα διαθέτουν συνολικά 350 δέντρα και 14.000 θάμνους, σε πάνω από 100 είδη.

Κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του μπαλκόνι με φυτά από είδη κατάλληλα για το τοπικό κλίμα, καλλιεργημένα για να εξασφαλίσουν ποικιλία υψών και θα ανθίζουν όλο τον χρόνο.

Τα φυτά θα παρέχουν φυσική σκίαση και θα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Το αρχιτεκτονικό στούντιο εκτιμά ότι τα φυτά θα απορροφούν επτά τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θα παράγουν οκτώ τόνους οξυγόνου ετησίως.

Η κατασκευή των αιγυπτιακών κατακόρυφων δασών πρόκειται να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα είναι μια κοινοπραξία μεταξύ του στρατού της Αιγύπτου και του τμήματος στέγασης που επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομία της χώρας και να ανακουφίσει τη στεγαστική κρίση του Καΐρου.

Ο Stefano Boeri Architetti έχει σχεδιάσει κατακόρυφα δασικά κτίρια στην Αλβανία, στις Κάτω Χώρες, αλλά και… εννοιολογικά κατακόρυφα δάση για τον πλανήτη Άρη!

Ο Stefano Boeri φαντάζεται την αποικία στον κόκκινο πλανήτη το 2117, με αφορμή το ζοφερό σενάριο της ανόδου της στάθμης των υδάτων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τότε, η στεριά θα έχει πλημμυρίσει και η Γη μοιραία θα είναι ακατοίκητη.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.