FOOD

Επιστήμονες έφτιαξαν βότκα με υλικά από το Τσερνομπίλ!

Ποιος είναι ο λόγος για την παρασκευή της;

Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ το 1986 και την εξάπλωση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή που πληγώθηκε περισσότερο από την καταστροφή.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο χώρος θα παραμείνει ανασφαλής για τα επόμενα 24.000 χρόνια. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων κάνει τώρα «βιοτεχνική βότκα» χρησιμοποιώντας σιτηρά και νερό, τα οποία προέρχονται από τη ζώνη αποκλεισμού και λένε ότι είναι απολύτως ασφαλής για να την πίνετε!

Με επικεφαλής τον Τζιμ Σμιθ (Jim Smith), περιβαλλοντικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, η ομάδα πέρασε τρία χρόνια διερευνώντας τη μεταφορά της ραδιενέργειας στις καλλιέργειες τόσο στην ευρύτερη ζώνη αποκλεισμού, όσο και σε μια περιοχή γνωστή ως ζώνη υποχρεωτικής επανεγκατάστασης.

Απαγορεύεται η γεωργική εκμετάλλευση σε αυτή την υποενότητα, αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν εκεί, λέει ο Smith.

Σε ένα έγγραφο εργασίας, το οποίο υποβλήθηκε σε υπουργούς της Ουκρανίας, ο Smith και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για την ασφαλή χρήση της γης και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.

Η έρευνα της ομάδας επικεντρώθηκε σε ένα πειραματικό αγροτεμάχιο πλησίον του οικισμού Οπατσίτσι (Opachichi), το οποίο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, βρίσκεται «σε ένα από τα σχετικά λιγότερο μολυσμένα τμήματα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ».

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη σίκαλη που καλλιεργήθηκε στο οικόπεδο, βρήκαν κάποια ραδιενέργεια στους κόκκους. Τα επίπεδα στροντίου-90 υπερέβησαν ελαφρώς τα όρια ασφαλείας, τα οποία είχαν ορίσει οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας.

Αλλά η απόσταξη της σίκαλης σε βότκα φαινόταν να λύσει αυτό το πρόβλημα. Έτσι, δημιούργησαν τη βότκα, την οποία ονόμασαν «Atomik», και περιέχει φυσικό άνθρακα-14, στα ίδια επίπεδα που θα υπήρχε σε οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο. «Όπως γνωρίζει κάθε φαρμακοποιός, η απόσταξη των ζυμωμένων κόκκων αφήνει πολλά βαρύτερα στοιχεία στο απόβλητο προϊόν, έτσι ώστε η αλκοόλη αποστάγματος να είναι πιο ραδιενεργά καθαρή, από τον αρχικό κόκκο», γράφουν στην ιστοσελίδα της «Atomik».

Η αποσταγμένη αλκοόλη αραιώθηκε χρησιμοποιώντας μεταλλικό νερό από τον βαθύ υδροφορέα του Τσερνομπίλ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του αντιδραστήρα.

«Όλα τα ραδιονουκλίδια που αναλύθηκαν στο δείγμα υπογείων υδάτων ήταν κάτω από τα όρια ανίχνευσης», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης υπολογιστικά μοντέλα για την εκτίμηση του κινδύνου για τους αγρότες οι οποίοι εργάζονται στα χωράφια και ενδέχεται να εκτεθούν σε ακτινοβολία μέσω εισπνοής ή τυχαίας κατάποσης του εδάφους.

Ωστόσο, οι δόσεις σε έναν εργαζόμενο στο αγρόκτημα είναι… πολύ χαμηλότερες από τις τιμές δόσης αναφοράς για επαγγελματίες», κατέληξαν οι ερευνητές.

Προς το παρόν, η ομάδα έχει παραγάγει μόνο ένα μπουκάλι «Atomik». Αλλά σύμφωνα με τον Smith, «είναι το πιο σημαντικό μπουκάλι στον κόσμο, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη των κοινοτήτων οι οποίες ζουν μέσα και γύρω από τις εγκαταλελειμμένες περιοχές».

Όταν μιλάμε για τον αντίκτυπο της έκρηξης, συχνά εστιάζουμε στις επιζήμιες επιπτώσεις της στην υγεία, αλλά η έκρηξη είχε επίσης καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις από τη ζώνη αποκλεισμού ήταν «πολύ τραυματικές» και σήμερα, «τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις τοπικές κοινότητες  απ’ ό,τι η έκθεση στην ακτινοβολία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Smith συμφωνεί με την αξιολόγηση αυτή, σημειώνοντας σε ένα βίντεο του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ ότι οι κοινότητες γύρω από τη Ζώνη Αποκλεισμού «χρειάζονται… θέσεις εργασίας, επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη».

Με τη νέα τους βότκα, ο επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν ότι η γη στο Τσερνομπίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γόνιμο και κερδοφόρο τρόπο.

Το Atomik θα κατασκευαστεί με μια νέα «κοινωνική επιχείρηση», η οποία θα ονομάζεται «Chernobyl Spirit Company», ενώ η ομάδα σκοπεύει να απελευθερώσει 500 φιάλες της βότκας το 2019.

Αρχικά, το ποτό θα πωλείται στους τουρίστες που επισκέπτονται τη «Ζώνη Αποκλεισμού» και το 75 % των κερδών θα προχωρήσει στη διατήρηση της άγριας ζωής και στην υποστήριξη των κοινοτήτων που εξακολουθούν να πλήττονται από την έκρηξη.

The most important bottle of vodka in the world from University of Portsmouth on Vimeo.

Βίντεο University of Portsmouth

Πηγή: Smitshonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.