ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσα δέντρα πρέπει να φυτευτούν για να πέσει η θερμοκρασία του πλανήτη;

Ασύλληπτο το νούμερο για μικρό αποτέλεσμα…

Απογοητευτικό έως αδύνατο να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μοιάζει ο αριθμός των δέντρων που εκτιμούν οι οικολόγοι ότι χρειάζονται, για να αντιμετωπισθεί άμεσα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, χωρίς βέβαια να έχουν και νέες απώλειες πρασίνου.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα τρισεκατομμύριο δέντρα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου!

Ένα τρισεκατομμύριο ισούται με χιλιάδες δισεκατομμύρια, και η φύτευση τόσων δέντρων απαιτούν μια πολύ δύσκολη και ίσως ανέφικτη προσπάθεια.

Μάλιστα, όταν η δουλειά γίνεται με το χέρι ισοδυναμούν περίπου 130 δέντρα σε κάθε ζωντανό άνθρωπο του πλανήτη!

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες ιδέες είναι αυτή της εναέριας αναδάσωσης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε προταθεί ένα σχέδιο με στόχο τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών αεροσκαφών εξοπλισμένων, για να ρίχνουν νάρκες.

Τα αεροπλάνα  θα έπρεπε να διαμορφωθούν, για να πετούν ειδικά σχεδιασμένους κώνους, οι οποίοι θα περιείχαν ένα φυτώριο καθώς και υλικά απορρόφησης λιπάσματος και υγρασίας.

Οι κώνοι θα διαλύονταν στο έδαφος κατά την πρόσκρουση, και θα επέτρεπαν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων.

Αυτό το σύστημα, θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 900.000 δέντρα την ημέρα. Αν και είναι ένας σημαντικός αριθμός, θα χρειαζόταν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε στο ένα τρισεκατομμύριο. Αλλά η σκέψη να χρησιμοποιηθούν χιλιάδες C-130 για την αναδάσωση της Γης είναι λίγο απομακρυσμένη.

Όμως, ακόμη κι αν ήμασταν σε θέση να συγκεντρώσουμε με κάποιο τρόπο όλον τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξεταστούν.

Πού θα φυτευτούν αυτά τα δέντρα; Θα αναπτυχθούν όλα με επιτυχία; Περιστατικά, όπως οι δασικές πυρκαγιές, ενδέχεται να παρεμποδίσουν την προσπάθεια;

Είναι πιθανό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και παρά τις δυσκολίες, να επιτευχθεί η αναδάσωση του πλανήτη.
Ωστόσο, θα απαιτείτο ένα επίπεδο συνεργασίας των κρατών παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι χώρες προσανατόλισαν ολόκληρη την οικονομική τους παραγωγή για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Πάντως από το 2006 έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων. Μέχρι το 2019 έχουν φυτευτεί μόνο 13,6 δισεκατομμύρια δέντρα, μέσα από μια ποικιλία μεθόδων, οι οποίες αφορούν δωρεές και κάποια συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Πηγή: Neatorama / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.