ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Να τι αναπνέουμε καθημερινά!

Εφιαλτική αναπαράσταση από τη NASA των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Photo Credit NASA/Joshua Stevens/Adam Voiland

Ακόμα κι αν ο αέρας φαίνεται καθαρός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισπνεύσετε εκατομμύρια στερεά σωματίδια και σταγονίδια διαφόρων υγρών.

Αυτά τα πανταχού παρόντα σημεία της ύλης είναι γνωστά ως αερολύματα (aerosols) και μπορούν να βρεθούν στον αέρα πάνω από ωκεανούς, ερήμους, βουνά, δάση, πάγους και κάθε οικοσύστημα.

Αν έχετε δει ποτέ καπνό να αναδύεται από πυρκαγιά, τέφρα που βγαίνει από ένα ηφαίστειο ή σκόνη που τη φέρνει ο άνεμος, τότε έχετε δει και έχετε αναπνεύσει αερολύματα.

Παρασύρονται από την ατμόσφαιρα της Γης στη στρατόσφαιρα και κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά νανόμετρα σε αρκετές δεκάδες μικρομέτρων, στη διάμετρο περίπου μιας ανθρώπινης τρίχας.

Τα αερολύματα είναι παρόντα σε όλη την ατμόσφαιρα και ευρέως υπεύθυνα για τους θολούς ουρανούς, ενώ προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας.

Οι δορυφόροι της NASA, όπως οι Terra, Aqua, Aura και Suomi, «βλέπουν» τα αερολύματα και προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Μέσες μηνιαίες ποσότητες αερολυμάτων από το Aerosol Optical Depth

Μια έκδοση ενός μοντέλου της NASA, το οποίο ονομάζεται Goddard Earth Observing System Forward Processing (GEOS FP) προσφέρει μια άποψη για τα σωματίδια, τα οποία χορεύουν και στροβιλίζονται στην ατμόσφαιρα.

Η απεικόνιση τους έγινε στις 23 Αυγούστου 2018.

Την ημέρα εκείνη, τεράστιες μάζες καπνού μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική και την Αφρική, τρεις διαφορετικοί τροπικοί κυκλώνες αναδεύτηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και μεγάλα σύννεφα σκόνης ξεπήδησαν από τις ερήμους της Αφρικής και της Ασίας.

Οι καταιγίδες είναι ορατές μέσα σε γιγαντιαία στροβιλίσματα αερολυμάτων θαλάσσιου αλατιού (μπλε χρώμα), τα οποία εντάχθηκαν στον αέρα προερχόμενα από τη θάλασσα.

Μαύρα σωματίδια άνθρακα (κόκκινο) είναι μεταξύ εκείνων που εκπέμπονται από τις πυρκαγιές, τις εκπομπές καυσαερίων από οχήματα και εργοστάσια, ενώ τα σωματίδια τα οποία ταξινομούνται ως σκόνη, παρουσιάζονται με μοβ χρώμα.

Η απεικόνιση περιλαμβάνει ένα στρώμα δεδομένων νυχτερινού φωτός, το οποίο συλλέγεται μέσω υπέρυθρων ακτινομετρικών εικόνων (VIIRS) ο σταθμός Suomi και δείχνει τις τοποθεσίες των πόλεων.

Πηγή: Twisted Sifter / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.