ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η υπεραιωνόβια «γιαγιά»!

Είναι το πιο ηλικιωμένο ψάρι του γλυκού νερού, που έζησε ποτέ.

Photo Credit Lackmann et al., Communications Biology

Πρόκειται για τη «Grandma Fish», όπως είναι το παρατσούκλι που της έδωσαν οι επιστήμονες, όταν διαπίστωσαν ότι πέθανε σε ηλικία  112 ετών. Μάλιστα, η… παρέα της εκτιμάται ότι είναι ηλικίας πάνω από τα 80!

Επιπλέον, αυτή η νεοανακαλυφθείσα ηλικία της «γιαγιάς» υπερβαίνει το προσδόκιμο ζωής κάθε γνωστού ψαριού γλυκού νερού σχεδόν κατά 40 χρόνια, ενώ τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό της.

Το μεγαλύτερης ηλικίας γνωστό ψάρι αλμυρού νερού – αλλά και όλων των σπονδυλωτών – είναι ο καρχαρίας της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus), ο οποίος μπορεί να ζήσει για αιώνες.

Οι βιολόγοι είχαν υποψιαστεί ότι το ψάρι ως Bigmouth buffalo (Ictiobus cyprinellus), το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κυπρίνων, μπορεί να ζήσει για περισσότερα χρόνια από τα άλλα και έτσι, ξεκίνησαν έρευνα, για να ανακαλύψουν μέχρι ποια ηλικία μπορούν να φτάσουν.

Μεταξύ 2011 και 2018, αλίευσαν μεγάλο αριθμό ψαριών για τη συλλογή δεδομένων. Μερικά από τα δείγματα φωτογραφήθηκαν, μετρήθηκαν, και απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον, οπότε η ομάδα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Στη μελέτη των δειγμάτων τους, διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ψαριών (ποσοστό 80-95%) είχαν ηλικία από 80 έως 90 χρόνια!

Photo Credit Alus164

Επρόκειτο για έναν εκπληκτικό αριθμό, δεδομένου ότι μέχρι τότε το παλαιότερο οστεώδες ψάρι γλυκού νερού ήταν το Aplodinotus grunniens, το οποίο είχε φτάσει σε ηλικία 73 ετών.

Η αιτία κατά τους επιστήμονες πρέπει να είναι η κατασκευή φραγμάτων τη δεκαετία του 1930, τα οποία οδήγησαν στην απομόνωση τους.

Τα Bigmouth buffalo είναι από τα εγγενή στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ θεωρούνται και τα μεγαλύτερα στις λίμνες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, με μήκος πάνω από 1,25 μέτρα και 36 κιλά βάρος!

Όπως έγραψαν οι βιολόγοι το ψάρι αυτό έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Αναπαράγεται σε μεγάλες ηλικίες, οι οποίες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από  άλλα.

Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο καλούνται να ερευνήσουν διεξοδικά.

Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology,

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.